Pripadnici OS RH uključeni su od petka, 16. svibnja 2014. u pomaganje lokalnom stanovništvu u obrani od poplava u tri najugroženije županije, u Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju.

 

Načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić danas je, 18. svibnja 2014. tijekom prijepodneva, obišao ugrožena i jučer poplavljena područja Rajevo Selo, Gunju i Račinovce. «Trenutno je 600 pripadnika OS RH raspoređeno na kritična mjesta, a 350 pripadnika stiže prema najkritičnijem području u okolici Županje i spremni smo ih angažirati na različitim zadaćama. Imamo svu potrebnu tehniku, čamce, amfibije i helikoptere», rekao je general Lovrić tijekom obilaska.

Tijekom jučerašnjeg dana 112 pripadnika OS RH Požeško-slavonske županije premješteno je na najugroženija područja u Slavonski Šamac i Županju.

Na području Brodsko-posavske županije danas, 18. svibnja je angažirano ukupno 240 OS RH. Na području Šamca, nalazi se 140 pripadnika i 11 motornih vozila koji provode stalnu ophodnju nasipa, a na području Slavonskog Broda, angažirano je 100 pripadnika i 10 motornih vozila, sa zadaćom slaganje nasipa od stadiona Marsonia do Korza.

Na području Vukovarsko-srijemske županije ukupno je danas 18. svibnja angažirano 267 pripadnika OS RH te 27 motornih vozila i 10 čamca. Tako je na području Županje angažirano 218 pripadnika OS RH s 26 motornih vozila na zadaćama stalne ophodnje nasipa. Na području Gunje, 37 pripadnika OS RH sa 6 čamaca, bilo je tijekom cijele noći angažirano na izvlačenju i evakuaciji ugroženog stanovništva. Na području Račinovaca također je na zadaćama izvlačenja stanovnika angažirano 12 pripadnika OS RH sa 4 čamca.

Na području Slavonije angažirana su i dva helikoptera HRZ i PZO-a s posadama, i to helikopter Mi 8 MTV iz Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze i helikopter Mi 171 Sh iz Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze.

Tijekom noći, iz vojarne „Kamensko" u Karlovcu upućeno je na poplavom ugroženo područje „Gunja" 22 pripadnika OS RH sa dodatnim motornim vozilima i vojnom opremom (2 labudice s 2 PTS-a, 3 motorna vozila, 2 čamca s izvanbrodskim motorima).

Također, iz vojarne „Bilogora" Bjelovar na poplavom ugroženo područje Županje upućeno je dodatnih 100 pripadnika OS RH.

U mjesto Cerna sinoć je, 17. svibnja stigao jedan sanitetski tim liječnica koji je upućen u sportsku dvoranu, a drugi sanitetski tim liječnika pristigao je u vojarnu „Bosut" u Vinkovcima, gdje se također od jutros nalazi i posada sa cisternom za dostavu pitke vode.