ZADAR- Nakon prvog rotora na Ravnicama u Zadru su četiri kružna toka otvorena zbog bolje regulacije prometa na raskrižjima. U gradnji je rotor na Murvičkoj ulici koji bi se otvorio za šest mjeseci, dok su dva rotora u projektiranju.

Jedan je kod Policijske uprave, a drugi kod sjedišta Čistoće. Time bi se riješila dva opasna i loše izvedena raskrižja, osobito ono kod Kauflanda. Oba kružna toka, po narudžbi Grada Zadra, projektirani su u Donatu. Kad će početi njihova gradnja to iz gradske uprave još nisu najavili
Prošlog je tjedna Gradsko vijeće prihvatilo izmjenu  DPU Žmirići, pet godina nakon što je uređeno postojeće raskrižje. Na javnoj raspravi lomila su se koplja oko izgradnje rotora kao najboljeg rješenja za najveću prometnu gužvu koja se ljeti stvara na tom raskrižju. Ljeti, prema mjerenju za stručnjaka tvrtke Promel Projekt ( koja za Grad Zadar radi studiju pametnog upravljanja prometnog sustava) iznosi 30 tisuća vozila na dan. Pa su oni na traženje iz gradske uprave ustvrdili kako rotor ne bi bio bolje rješenje, ali zato što četverokrako raskrižje sa semaforima sigurnije za pješake i bicikliste. Zbog velikog prometa manja bi bila sigurnost kod ulaza i izlaza iz kružnog toka, zaključili su u Promel projektu.
Izrađivači izmjena DPU Žmirići, iz tvrtke D&Z odbili su kružni tok jer su simulacijom s geometrijskim rješenjem kružnog toka ustvrdili da su ograničenja puno veće. Nepovoljni su prometni tokovi za rotor, pa bi se produžilo vrijeme čekanja i povećalo nagomilavanje vozila na Putu Nina, zaključili su izrađivači izmjena DPU Žmirići.