ZADAR- Sjednica Gradskog vijeća jutros je prekinuta zbog optužbe za silovanje koju je gradski vijećnik Reno Sinovčić izrekao za govornicom na račun gradskog vijećnika Antuna Novoselovića.

Sinovčić je kazao kako se Kalmetu i njega proziva za navodni kriminal, a u Vijećnici sjedi čovjek koji je prije šest godina silovao ženu u stanu iznad jednog kafića, a o čemu mu je pričali ta žena, inače samohrana majka.

Sinovčić je u iznošenju takvih navoda prekinut od strane predsjednika Gradskog vijeća Živka Kolege. Međutim, on je nastavio sa svojom pričom, a policija zbog Novoselovića, po riječima Sinovčića, stalno nadgleda i maltretira njegovu kuću i obitelj.

SDP-ov vijećnik Antun Novoselović je u stanci sjednice, koju je tražila Irena Dragić, šefica kluba, novinarima kazao kako sa Sinovčićem nije imao nikakve kontakte osim službenih.

- Sve do riječi je izmišljotina. Svašta možete u životu očekivati, ali ovakvo nešto na sjednici Gradskog vijeća je dno dna. Morate me razumjeti, imam obitelj i djecu. Ovu su teške i neistinite optužbe, kazao je Novoselović.

Nakon kraće stanke sjednica je nastavljena. Sinovčić je dobio opomenu. nije više smio govoriti o toj temi, ali mu je dana prilika da postavi drugo vijećničko pitanje na Aktualnom satu.

Ponovno je reagirala Irena Dragić koja je predsjednika Gradskog vijeća optužila za stanje na sjednicama Vijeća.

- Sa žalošću moram konstatirati da ste svojom nesposobnošću vođenja sjednica urušili dignitet Gardskog vijeća. Dopustili ste da govornica bude mjesto osobnih obračuna, dopustili ste silovanje gradskog vijeća. To je žalosno, zaključila je Dragić.

Kolega se branio da on ne može znati što će tko reći te je prozvao SDP-ovce za dvostruke kriterije. Na toj ga je temi zaskočio Erol Gaši (SDP) koji ga je podsjetio da je vijećnika Akcije mladih Antu Rubešu koji je totalno izašao iz okvira teme svojevremeno kaznio opomenom pred isključenje.

- Nije bilo šanse da dobije više riječ, a tema je bila gradska, a sada vijećnik Sinovčić ponovno dobiva riječ. Štoviše čuo sam za vrijeme prekida sjednice kako je dogradonačelnik Zvonimir Vrančić rekao Sinovčiću: Samo ti završi...

Nakon što je Sinovčić ipak ponovno dobio riječ, Omerka Šarić Frantin se pozvala na povredu poslovnika koja nije uvažena pa su SDP-ovci i koalicijski partneri napustili sjednicu. U svom drugom pitanju Sinovčić je zatražio pisani odgovor na temu Zračne luke.

- Kada se gradio aerodrom tko je vršio kontrolu radova na aerodromu i gdje spavaju piloti pokusnih letova. Zanima me i pod kojim uvjetima je obitelj Pupić-Bakrač kupila teren od grada radi parcelacije.

Izazvalo je to pravu pobunu vijećnika Akcije mladih Ante Rubeše kojem je Sinovčić u prolazu dobacio:

-Nisam pitao zašto su tebi našli drogu u autu, to ću drugi puta pitati.

U konačnici je, poput mnogih vijećnika, svoje razočaranje razvojem situacije na sjednici iskazao i gradonačelnik Božidar Kalmeta. Isto tako stao je u obranu predsjednika Vijeća Živka Kolege:

- Dobro je da imamo izravnio prijenos, da se vidi tko je koga birao. Fokusirajmo se na gradske probleme. Odgovaram na sva pitanja, koliko bilo u njima laži, provokacije i neistine. Ovakve je sjednice teško voditi. Ovo Bog ne može voditi.

Sjednicu možete pratiti ovdje.