Interaktivnom radionicom u OŠ Bartula Kašića Zadar nastavljene su preventivne aktivnosti usmjerene na prevenciju nasilja prema ženama, nasilja u obitelji i nasilja među mladima.

Nastavak je to Nacionalnog projekta „Živim život bez nasilja" kojeg od 2010. godine provode Ministarstvo unutarnjih poslova i UNDP, a ove godine kao ključni partner provodi ga i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

 

Nakon interaktivne radionice Kazalištu lutaka u Zadru održana je konferencija za medije na kojoj je novinarima predstavljen nastavak projektaNacionalni preventivni projekt Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta „Živim život bez nasilja" predstavljen je danas u zadarskom Kazalištu lutaka. Projekt je usmjeren na sprječavanje nasilja nad ženama, nasilja u obitelji, nasilja među mladima te na izgradnju kulture nenasilja i tolerancije.

Ciljana skupina su žene te djeca i mladi u 7. i 8. razredima na koje se želi djelovati. Projekt se provodi na više razina, a uz umjetničko-edukativni program i interaktivnu parlaonicu, ipak je najvažniji izravan rad s djecom - istaknula je Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije.

"Prvu komponentu provodi policajac koji dolazi u školu zajedno sa županijskim koordinatorom iz prosvjete i nevladinom udrugom. Tema koju provode su zapravo interaktivne radionice gdje mladima na pristupačan način govore što je to nasilje, kako ga prepoznati te koje sve vrste nasilja postoje, od fizičkog i psihološkog, do seksualnog ili ekonomskog nasilja" - istaknula je Veber

Inače, preventivni projekt "Živim život bez nasilja" je u prosincu prošle godine u Litvi na natjecanju Europske mreže proglašen najboljim projektom primarne prevencije. I sam otac, u projektu sudjeluje glumac Zlatan Zuhrić Zuhra. "Mislim da je napravljena jedna odlična kombinacija koja ima prvenstveno edukativni karakter, a osim toga i potiče te mlade ljude da kroz kreativan rad se izraze i izraze svoje osjećaje i na taj način udalje od nasilja" - rekao je Zuhra.

Nakon predstavljanja održana je prigodna predstava „Nasilje, za nasilje nema opravdanja" u režiji Zijaha Sokolovića. Program se provodi u svim županijama u Hrvatskoj.