Zadarski ogranak Hrvatskog geografskog društva priređuje predavanje Transsibirskom željeznicom očima putnika, Mirka Andrića, prof., koje će se održati u utorak, 15. travnja 2014., u 19 sati u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru.


Najduža pruga svijeta još i danas zrači zamjetnom dozom avanturizma i mističnosti. Upravo zbog toga je put njome san mnogih putnika, turista, ali i ljudi inače ne previše zainteresiranih za putovanja. Mnogo se o njoj može čuti, a danas putem suvremenih medija i vidjeti, ali se pravi doživljaj stvara tek samim putovanjem. I dok suvremeni oblici prometa nude brže i udobnije putovanje, Transsibirska željeznica nudi čar istinskog uživanja u putu. Posebnosti ruskog kulturnog, društvenog, gospodarskog i političkog konteksta čine putovanje Transsibirskom željeznicom još privlačnijom nudeći izravan uvid u svakodnevni život najveće države svijeta.


Predavanje Transsibirska željeznica očima putnika ponudit će kratak geografski pogled na poznatu željeznicu i prostor kojim ona prolazi, ali i iznijeti osvrte na nju očima putnika iz prve ruke. Autor će nas upoznati s osnovnim informacijama i brojnim zanimljivostima o popularnom Transsibu, njegovoj važnosti za Rusku Federaciju, planovima za razvoj i unaprjeđenje, ali i pričama koje nastaju nakon nekoliko dana boravka u vlaku u kojem se brojni narodi Ruske Federacije susreću sa sve većim brojem stranaca. Kako izgleda jedan obični dan u vlaku, tko je predvodnik vagona, zašto Rusi putuju vlakom i kako izgledaju sibirska sela i gradovi uz prugu, samo su neka od pitanja na koje će predavač pokušati ponuditi odgovore.