Čak 17 plaća potražuju radnici zadarskoga Kemoplasta, koji su zbog toga danas prosvjedovali. Ogorčeni su na lokalne vlasti koje drže odgovornima za propadanje tvrtke.

U toj je tvrtki koja proizvodi PVC cijevi nekada radilo 200-tinjak radnika, a danas ih je ostalo tek 20-tak. Radi se povremeno, a tako se isplaćuju i plaće za koje je dugovanje, prema rijačima pravnog zastupnika SSSH Vedrana Uranije, neslavan rekord najvećeg duga prema radnicima u Hrvatskoj.

U dobroj vjeri da će vlasnik riješiti probleme u kojima se našao te pokrenuti kontinuiranu proizvodnju radnici su bili strpljivi i nisu zasad podnijeli kaznene prijave zbog neisplate plaća. Sada su zabrinuti za budućnost tvrtke u kojoj su neki proveli čitav život. Branko Kokić:

Sa 14 godina sam došao u Kemoplast, ja i ne pozna ništa drugo nego Kemoplast, i mislim da ću se boriti do zadnjeg dana, sutra će doći stečajni ovdje i imat će borbu opet.

Smatra kako je tvrtka namjerno uništavana te odgovornima drži lokalnu vlast: Njihove obitelji su postale  socijalni slučajevi sad.

- Zašto ne bi imao pravo sumnjati u gradske vlasti u županijske vlasti, u općinske vlasti. Radi se izgrađiva se, a ni jedne cijevi Kemoplasta nema. Jednog metra cijevi Kemoplasta nije ugrađeno, zato vjerujem da je ovo sistemski uništavan Kemoplast.

Radnici inače čekaju rješenje o predstečajnoj nagodbi o kojoj će ovisiti hoće li tvrtka ići u stečaj ili ne. No bez obzira na pozitivno ili negativno rješenje najavili su borbu za svoja radna mjesta.