Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, oslobođen je danas u Specijalnom sudu u Beogradu krivnje za ubojstvo hrvatskog novinara Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića u Zagrebu 23. listopada 2008., javlja Blic.

Neposredni izvršitelj ubojstva Željko Milovanović proglašen je krivim, kao i Milenko Kuzmanović, koji je optužen za pomaganje u ubojstvu.

Milovanović i Kuzmanović osuđeni su za teško ubojstvo, prvi kao neposredni izvršitelj, a drugi kao pomagač. Željko Milovanović je osuđen na 40 godina zatvora, a Milenko Kuzmanović na pet godina zatvora. Vrijeme provedeno u pritvoru bit će im uračunato u kaznu zatvora.

Milovanović je osuđen i zbog posjedovanja velike količine oružja i streljiva, koji su pronađeni prilikom njegovog hapšenja, kao i zbog falsificiranja osobnih dokumenata.

Prema optužnici srpskog Tužiteljstva za organizirani kriminal Sreten Jocić se teretio da je organizirao kriminalnu grupu koja je izvršila ubojstvo Pukanića i Franjića, nakon što je sa "za sada neidentificiranim osobama" postigao dogovor da za 1,5 milijuna eura ubije vlasnika "Nacionala".

Neidentificirane osobe su, sumnjaju u policiji, i naručitelji ubojstva.

Prvooptuženi Jocić stigao je u zgradu u pratnji specijalnog osiguranja, a suđenje je počelo s malim zakašnjenjem.

Srbijansko tužiteljstvo za organizirani kriminal predložilo je Specijalnom sudu u Beogradu maksimalnu kaznu od 40 godina.

U Hrvatskoj su za ubojstvo Pukanića i Franića na ukupno 150 godina zatvora prvostupanjskom presudom osuđeni Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Bojan Gudurić, Slobodan Đurović te Željko Milovanović.