ZADAR - Fasade Bagatovog nebodera koji je od 1962. godine zaštitni znak zadarske vizure na jesen bi se trebale urediti.

 

Objavljen je pozivni natječaj, kojim se traži najpovoljnija tvrtka i to s područja cijele Hrvatske, koja bi obavila građevinsko-obrtničke radove na sanaciji fasade. Ukupna površina je 5 400 metara četvornih fasada nebodera u kojem se nalazi 61 stan.

 

Neboder na Branimirovoj obali, kojeg je početkom '60-tih godina prošlog stoljeća dala podići tada najveća zadarska tvrtka Vlado Bagat, jedina je preostala građevina koja bode oči svojom zapuštenošću i šarenilom.


Od gradnje nikada fasada nije obnovljena, potvrdio nam je to i Milan Kovačić, predstavnik suvlasnika stanova koji su trebali dati natpolovičnu suglasnost da se krene u taj veliki zahvat. Iako se po troškovniku procjenjuje koliko bi to moglo koštati u tijeku je javni natječaj koji će dati pravu cijenu. Svakako će nju snositi stanari povećanom pričuvom, dok će se dio investicije pokriti naknadom od vlasnika antena koje su postavljene na vrhu nebodera, najavio je njihov predstavnik.


Obnovljene fasade utjecat će se na podizanje cijene samoj nekretnini na kojoj će se vjerojatno mijenjati i stolarija kako bi se dobio energetski certifikat. Iako je na neboderu priličan broj ostakljenih balkona za sada taj posao nije dogovoren, ali je u planu, kazao nam je Kovačić.
U kojoj će se boji neboder obojiti to će biti pitanje javnog interesa ali i konzervatora.