Zadar bi mogao dobiti kinoteku. Bio bi to jedan od projekata ostvaren u sklopu nedavno osnovane Mediteranske kreativne akademije, izjavio je za Radio Zadar jedan od osnivača akademije redatelj Sergej Stanojkovski.

Zadar ima problem s kinima jer nema prostora gdje bi se mogli prikazivati nezavisni filmski sadržaji nekomercijalnog tipa tvrdi redatelj.

-  Meni su nekidan kino-distributeri rekli da je katastrofalno stanje u cijeloj Hrvatskoj, ali najlošije je u Zadru, naprosto nemaju distribucijsku platformu prikazivanja filmova. Postoje filmovi ali oni ne znaju kako ih dovesti u Zadar. To bi trebao biti ili festival ili neki drugi alternativni oblik. Mi smo ovdje našli jedan modus kako bi to moglo funkcionirati preko sveučilišta, kazao je Stanojkovski.

U sklopu Mediteranske kreativne akademije uskoro će seobjaviti program projekcije filmova gdje će publika moći pratiti kinotečnu djelatnost uz predavanja koja će se tematski povezati s pojedinim filmskim ciklusom, najavio je  Stanojkovski, inače osnivač Avvantura festival film Forum Zadar.