Čokolatijer Dubravko Vitlov nedavno je u Zadru otvorio svoju prodavaonicu čokolade. Finim pralinama i vrhunskoj čokoladi malo tko može odoljeti. Ispričao nam je o početku svoje slatke životne priče. Jednom davno u Kanadi je vidio kako se radi čokolada. Još tada je poželio sam to raditi, i ideja ga nije napuštala godinama. Ipak trebalo je puno truda i znanja da bi se upustio u ozbiljan posao s čokoladom.

- S vremenom, u meni je sazrela želja da to naučim, odvažio sam se i otišao u Belgiju, posjetio brojne prodavaonice čokolade i na odlasku sam dogovorio svoj prvi tečaj izrade čokolade. Uslijedili su i drugi tečajevi, kaže Dubravko Vitlov koji je proizvodnju čokolade pokrenuo prije dvije godine u Poduzetničkom inkubatoru na Bokanjcu.

Belgija, Italija i Francuska zemlje su koje proizvode sirovinu za Vitlov čokolade, koje su brzo postale hit. O čokoladi Vitlov kaže kako je, osim u kvalitetnoj sirovini bez aditiva, tajna u omjerima sastojaka koji se koriste. Osim toga, važan je sjaj čokolade, koji zapravo nastaje od kvalitetnog maslaca.

- Čokolada mora imati jako visok sjaj, da vas zavede sjajem, kaže Vitlov, i napominje kako će procedura ručne izrade čokolade u budućnosti biti potpomognuta strojem, koji će malo ubrzati proizvodnju.

Da bi nastala pralina, u proizvodnji se prolaze tri faze, prvo se proizvodi „dno", potom krema ili punjenje, pa „poklopac". Vitlovu u proizvodnji pomažu majstori kuharstva pa ovaj vrsni čokolatijer kaže kako je njegova proizvodnja ipak gastronomija, a ne industrija.