Već punih devet godina za redom Zadarski list kroz svoj prilog Plodovi zemlje i mora i rubriku Najulov, nagrađuje najupornije i najspretnije ribolovce koji ostvaruju svoje ulove na području zadarske županije.

I ove su godine vrijedni ribari prijavljivali svoje ulove, konkurirali i nadmetali se tijekom cijele godine u više kategorija što je danas u prostoru restorana Jedriličarskog kluba Uskok, okončano velikom svečanom dodjelom nagrada i priznanja na tradicionalnom božićnom domjenku Zadarskog lista.

Događanje je okupilo ribare, natjecatelje, ali i one koji će to tek postati, ugledne osobe iz gospodarskog, javnog i političkog života, čitatelje Zadarskog lista, ljubitelje mora i ribolova, jer proglašenje pobjednika natječaja koji traje cijelu godinu je sve samo ne malen događaj.

 

Ponajprije su potvrđene ranije određene kategorije natječaja. Tako su formirane plasmanske liste u kategoriji Najribe, odnosno težinski najvrjednijeg ulova zubaca, lubina, podlanice, lice i arbuna i uvijek tražene i cijenjene lignje. Trebalo je potražiti i odrediti i najuspješnijeg ribolovca u kategorijama Najpothvat i Ribarsko srce gdje se sud rukovodio prvenstveno specifičnošću situacije i načina na koji su ostvareni ulovi kao i učestalošću prijava što nije bio nimalo lagan zadatak.

I naposljetku, određeni su najuspješniji ribolovci u kategorijama Najulov i Grand Prix gdje se do rezultata dolazilo izračunom bodova preko koeficijenata koji su tijekom cijele godine bili istaknuti u malom plavom okviru na stranici s Najulovom.
Dvanaest nagrada

Tako su u konkurenciji za kategoriju Najribe 2013. nagradu i priznanje osvojili: Berto Mrkić za ulov zubaca teškog 10,30 kilograma (1872,727 bodova), Medak Željko za ulov lubina teškog 10,20 kilograma (1700 bodova), Danijel Lukačić za ulov podlanice teške 6,80 kilograma (1700 bodova), Jakov Žunić za ulov lice teške 30,8 kilograma (2053,333 boda), Andrija Maraš za ulov arbuna teškog 1,45 kilograma (1076,923 bodova), te Eugen Badžoka za ulov lignje teške 2,7 kilograma (1687,5 bodova).

U konkurenciji za kategoriju Ribarsko srce 2013. nagradu i priznanje je dobio Dinko Denona koji je ove godine tri puta prijavljivao svoje ulove pri čemu je pravagu u odluci ipak odnio kapitalni ulov lice teške impresivnih 19,85 kilograma.

U kategoriji Najpothvat 2013. nagradu i priznaje je dobio Medak Željko za nesvakidašnji ulov kapitalnog lubina teškog impresivnih 10,20 kilograma.

A u kategoriji Najulov 2013. nagrađena su tri ulova koja su izračunom sretnim ribolovcima donijele najviše bodova. Tako je prvo mjesto osvojio Jakov Žunić sa svojom licom teškom 30,8 kilograma koja mu je donijela 2053,333 boda. Drugo mjesto je osvojio Berto Mrkić sa zubacem teškim 10,30 kilograma za kojeg je dobio 1872,727 bodova, dok je treće mjesto osvojio Danijel Lukačić sa podlanicom teškom 6,80 kilograma koja mu je donijela 1700 bodova.

I na kraju, najprestižnija nagrada i priznanje ovog natječaja, Grand Prix 2013. pripala je Jakovu Žuniću, ribolovcu koji je ulovio ribu koja nije mogla stati u njegov gumenjak. Ta lica, teška 30,8 kilograma je bodovana sa 2053,333 boda što je definitivno najjači ovogodišnji prijavljeni ulov.