„Uvrštavanje Hotela Bastion, Palače Lešić Dimitri i Stancije Meneghetti od strane Relais& Chateaux-a u svoju ponudu, odnosno prihvaćanje Hrvatske kao jedne od 60 destinacija u kojima su prisutni, izravan su pokazatelj kako Hrvatska radi velike korake na turističkoj karti svijeta te da se krećemo u smjeru ostvarenja zacrtanih ciljeva, od kojih je najvažniji ulazak Hrvatske među 20 turistički najkonkurentnijih zemalja svijeta.
U Europi postoji svega 202 lokacije koje su uvršene u Relais&Chateaux vodiče izvan Francuske te smo ponosni da od sada i Hrvatska ima tri svoja predstavnika u ovom prestižnom društvu” – rekao je ministar turizma Darko Lorencin na konferenciji za novinare koja je upriličena tim povodom. Ministar je istaknuo kako je i Hrvatskoj, kao i Relais&Chateaux-u, gastronomija te individualan pristup gostu vrlo važan element u realizaciji zacrtanih ciljeva.
Objavi o ulasku hrvatskih predstavnika u udruženje Relais&Chateaux prisustvovala je i Meri Matešić, direktorica Glavnog ureda HTZ-a koja je naglasila kako je segment malih i obiteljskih hotela izuzetno važan za hrvatski turizam u cijelosti: „Mali i obiteljski hoteli privlače goste veće platežne moći, ali i goste koji traži drugačiju, intimniju ponudu, boravak u destinaciji u suživotu s domaćinima te koji iskazuju interes za upoznavanjem kulture i domaće eno-gastro ponude. Riječ je o gostima za koje se Hrvatska velikim dijelom i strateški opredijelila i kakvih želimo sve više. Stoga je ulazak naših triju hotela u ovo prestižno udruženje velika čast i pokazatelj da naši mali hoteli rade izvrstan posao te čestitam novim članovima.” Matešić je također dodala kako HTZ kontinuirano podupire obiteljske i male hotele.
Predstavnici odabranih obiteljskih hotela očitovali su se na jučerašnjoj konferenciji za novinare.
Miroslav Plišo, Stancija Meneghetti: „Ulazak u Relais&Chateaux jedan je od najvažnijih događaja za hrvatski turizam u posljednjih deset godina. Ipak, to se nebi dogodilo da nije bilo inicijative i sufinanciranja od strane Ministarstva turizma te vjerujem kako će uskoro i drugi željeti biti dijelom ovog elitnog kluba.”
Mladenka Štura, Hotel Bastion: „Ovaj tjedan je hotel Bastion bio domaćin predstavnicima Relais&Chateaux-a koji su održali predavanje i edukaciju za hrvatske članice. Ovim putem želim naglasiti kako nam je izuzetno drago što smo dio ovog prestižnog udruženja.”
Ivana Unković, Palača Lešić Dimitri: „Različitost je ono što spaja, a mi smo pokazali da je Hrvatska zemlja različitosti. Ono što je svima nama slično i zbog čega smo postali dio Relais&Chateaux udruženja, je prvoklasna usluga i težnja izvrsnosti, od Istre do Korčule.”
Članstvo Relais&Chateaux-a čine hotelijeri, restorateri, ali i kuharski chefovi. Danas Relais&Chateaux ima 520 članova iz 60 zemalja, koji dijele isti entuzijazam osnivača Marcela Tilloya, koji je govorio kako ‘hotelijeri i restorateri moraju govoriti iz srca!’ U 2014. godini najprestižnijem društvu će se pridružiti 12 novih grand chefova, te 36 novih obiteljskih hotela, od kojih su i tri iz Hrvatske.