ZADAR- Kako je mr. Petar Čovo zaposlenik zadarskog sveučilišta, rektor Antu Uglešića pitali smo da ocjeni njegov javni istup u kojem se kao „Splićanin požalio na sudbinu robota Roki", za kojeg je Čovo kao voditelj tima u ime Sveučilišta dobio nekoliko nagrada.

Čovo, navodi Slobodna Dalmacija, nije dobio ni nagradu, jer je robota, objasnili su mu, napravio u radno vrijeme, za plaću.
No, niti je Čovo izumitelj, a niti je radio na robotu koji je izumljen i izrađen u zadarskoj tvornici HsTec.
- Nisu mi poznati nikakvi sporovi s Petrom Čovom, a vlasnik Rokija je Sveučilište u Zadru. Sveučilište nastoji "unovčiti" Rokija, ali za sada ne uspijeva. Roki se nalazi u tvornici HSTEC u Zadru - kazao je za Slobodnu Dalmaciju rektor prof. dr. Ante Uglešić.


Za naš portal rektor napominje da se zapravo, barem formalno, ne radi o javnom istupu mr. sc. Petra Čove, jer on nije potpisnik teksta niti se u tekstu navode njegove izjave. Za pretpostaviti je da je novinar koji je potpisao tekst dobio informacije od Petra Čove ali to nije eksplicitno vidljivo iz samog članka, ukazuje rektor, koji se na taj način suzdržao od ocjene javnog istupa mr. Čove.
Na naš upit što je s Centrom za inovacije Špiro Brusina (Čovo tada nije znao tko je Brusina čiji se kip nalazi na rivi ispred Sveučilišta, op.a), najavljenom prije tri godina, kada je za Rokija stigla Zlatna kuna, rektor odgovara: .

- Ideja o osnivanju inovacijskog centra Špiro Brusina izvorno se temeljila na sredstvima koje je sveučilište planiralo dobiti dijelom putem projekta kojeg bi financirao BICRO, a dijelom putem IPA projekta u području transfera tehnologija. U tom smislu, Sveučilište je izradilo prijedloge odgovarajućih projekata, ali oni na žalost u tom trenutku nisu odobreni za financiranje. Treba napomenuti da je prolaznost takvih projekata oko 20% pa je jasno da ne možemo očekivati da će svi projekti koje predložimo biti financirani.
S obzirom na to da to nije uspjelo, ideja je malo preinačena i ugrađena u projekt izgradnje novog kampusa, što znači da će u jednoj od zgrada koje će se graditi u prvoj fazi biti će smješten i inovacijski centar. Projekt, za kojeg je napravljena studija izvodljivosti pozitivno ocijenjena od svih zainteresiranih strana, predviđa odgovarajući prostor i opremu za taj centar, ističe rektor Uglešić.

 

Kako se u istom novinskom tekstu tvrdi kako neće biti ništa od najavljenog studija mehatronike i robotike ( a Čovo to nije izravno izjavio,op.a), pitali smo rektora što je s tim studijem.
- - Sveučilište, u suradnji s lokalnim gospodarstvom, itekako želi pokrenuti taj studij, i jedini razlog zbog čega u tome do sad nije uspjelo jest nedostatak potrebnog prostora, opreme i kadra. Pitanje prostora i opreme rješava se kroz projekt izgradnje novog kampusa, tj. kao i u slučaju inovacijskog centra, i taj prostor i oprema su već ugrađeni u projekt i odobreni. Puno je složenije pitanje kompetentnog kadra koje sveučilište pokušava riješiti na sve raspoložive načine, ali svaki je korak na tom putu spor i težak u uvjetima gospodarske krize, nemogućnosti zapošljavanja u javnom sektoru i nedostatka odgovarajućeg kadra na tržištu rada.

Između ostalog, rješenja tražimo i kroz razgovore s partnerima iz Rusije s kojima planiramo zajedničke projekte koji uključuju i sudjelovanje njihovih nastavnika u našim studijskim programima i zajedničkim projektima te značajnija ruska znanstvena ulaganja u smislu financijskih sredstava. Razgovori su još u tijeku, a o ishodima ćemo više znati do kraja ljeta 2014, navodi se u odgovoru prof.dr. Ante Uglešića, kojem će baš tada završiti drugi i posljednji mandat rektora zadarskog sveučilišta.