Većina ljudi čisti svoj hladnjak samo jednom ili dva puta godišnje. No, čist i organiziran hladnjak pomaže da hrana duže ostane svježa i smanjuje opasnost od kontaminacije hrane.

Kako miriše vaš hladnjak?

Najbolji način da spriječite neugodne mirise je da redovito čistite police, a ostatke hrane stavljate u posude. U stvari, hrana bi uvijek trebala biti pohranjena u posude kako bi se sačuvala od isušivanja i upijanja drugih mirisa. Očistiti i maknuti mirise možete u jednom potezu. Obrišite frižider iznutra mješavinom od dvije žlice sode bikarbone i tri decilitra tople vode. Isperite vlažnom krpom, a potom obrišite suhim i čistim ručnikom. Protiv mirisa u hladnjaku također se možete izboriti sodom bikarbonom. Stavite posudu sode bikarbone u hladnjak i zamijenite ga otprilike jednom mjesečno. Za one s jakim mirisima, nakapajte ekstrakt vanilije na krpu ili suhu spužvicu i ostavite u hladnjaku.

Okupljalište bakterija

'Premda ne razmišljamo na taj način, hladnjak je rasadnik bakterija s obzirom da u njega često stavljamo neoprano voće i povrće', kaže mikrobiologica Lisa Yakas. Tamna vlažna okolina pogodna je za razmnožavanje. U studiji koja je objavljena 2013. godine testirano je 14 područja u kuhinji, a na vrhu liste s najviše nađenih mikroba bio je ormarić za držanje raznih namirnica - tamo je nađena plijesan, salmonela i listerija. Druga područja napučena bakterijama bila su pipa od vode i polica za meso. Istraživanje koje je proveo Microban Europe (tvrtka koja se bavi razvijanjem antibakterijske tehnologije) također je ormarić za držanje raznih namirnica uvrstilo u najviše zagađene djelove - pri čemu su oni pronašli i E. coli. Kada su mikrobiolozi sa Sveučilišta Tennessee testirali hladnjake iz 137 kućanstava, zaključili su da je njih više d 23 posto dom bakteriji Klebsiella pneumoniae, odgovornoj za infekcije dišnih puteva. Ali nema razloga za paniku. Ladice hladnjaka i ostale ladice jednom tjedno brišite toplom vodom i deterdžentom za suđe, kaže Yakas. Posušite ih s čistom krpom prije nego što ih vratite na mjesto. Neka frižider bude na dovoljno niskoj temperaturi. Yakas preporučuje i da proizvode u frižideru držite odvojeno zapakirane.

Kako slažete namirnice?

Proizvodi koji ispuštaju etilen, kao što su jabuke, avokado, mango, rajčica i breskve - ne bi trebali biti pohranjeni pored namirnica koje su osjetljive na etilen poput brokule, mrkve i lisnatog povrća. Etilen ubrzava dozrijevanje (i propadanje). Rajčice dulje traju u frižideru ali mogu izblijediti, pogotovo ako nisu do kraja zrele. Ako nema opasnosti da se pokvari držite voće u zdjeli izvan frižidera.

Foto: thinkstock

Gdje držite mlijeko?

Jedan od najčešćih uzroka bolesti koje dolaze od hrane je to što se namirnice pokvare jedna od druge. Zlatno je pravilo higijene u hladnjaku da se meso uvijek drži na najdonjoj polici jer je tamo najhladnije. Osim toga, držite li ga na gornjim policama može kapati po ostaloj hrani. Znamo da vrata izgledaju kao savršeno mjesto za odlaganje mlijeka i jaja, ali vrata su najtopliji dio hladnjaka i tu zapravo ne biste smjeli držati mliječne proizvode ni jaja. Samo začini i drugi manje kvarljivi proizvodi mogu biti posloženi u vratima hladnjaka. Ispod svakog proizvoda koji bi moga procuriti stavite tanjur, bilo da je riječ o mesu ili bobičastom voću.

Pljesniv sir?

Ako je riječ o malo plijesni naprosto je odrežite. Međutim, ako je sir potpuno popljesnivio morate ga baciti. Ako se vaši ostaci hrane redovito pretvaraju u plijesan, razmislite o označavanju posuda u koje ste hranu stavili i napišite datum. Neka posude budu prozirne kako biste lakše vidjeli što je unutra. Većina ostataka ima rok trajanja od tri do pet dana, tako da napravite tjedni popis hrane.

Koliko je stara hrana?

Kada na namirnici piše 'najbolje koristiti do tog i tog datuma' to se odnosi na kvalitetu, a ne na sigurnost. Međutim, datum isteka roka trajanja znači upravo to i ako je rok istekao proizvod obavezno bacite.