Na današnji dan prije 22 godine osnovan je Otočki bataljun. Predstavnici braniteljskih udruga, te lokalne i državne vlasti jutros su na gradskom groblju polagali vijence. Trebao je doći i ministar hrvatskih branitelja, Predrag Matić, koji se zbog zdravstvenih tegoba ipak morao s autoceste vratiti u Zagreb. -Jako jako mi je žao, što danas nisam s dečkima u Zadru, međutim sigurno ću u skoro vrijeme doći i posjetiti Zadar i Škabrnju, kako sam i obećao, izjavio je za Radio  Zadar ministar Matić.

Postrojba je najprije branila zadarske otoke, a nakon raspada jugomornarice prebačena je na kopno gdje je sudjelovala u borbama u zadarskom zaleđu i na južnom bojištu. U Domovinskom ratu poginula su četvorica pripadnika Otočkog bataljuna, a 25 ih je ranjeno. Prvih dana postrojbe prisjetio se i njezin zapovjednik Joško Pulja:

- Nismo znali fakat ništa o vojsci, to je tada bila otočna populacija. Prva zadaća nam je bila čuvanje repetitora na Mihovilu i zaprječavanje eventualnoga ulaska jugo-mornarice u naš akvatorij i iskrcavanja na neka mjesta. Kasnije tijekom blokade Zadra opskrbljivali smo stanovništvo.