Osobe starije životne dobi često su na meti opakih prevaranata, drskih kradljivaca koji ne prežu ni od čega kako bi se domogli plijena

RIJEKA Policija intenzivno radi na slaganju profila mogućeg počinitelja strašnog ubojstva 77-godišnje Lidije Kukure , čije je mrtvo tijelo pronađeno u stanu na Donjoj Vežici u petak kasno poslije podne.

Pouzdano doznajemo da je tijekom subote pretraženo šire područje oko stambene peterokatnice gdje se ubojstvo i dogodilo, pretražen je sadržaj svih baja za smeće koje koristi nekoliko obližnjih zgrada, no predmet kojim je nesretnica umorena nije pronađen.

Ne isključuje se koristoljublje kao motiv ubojstva, premda iz kuće nije ništa odneseno, ali je to još uvijek predmet detaljnog policijskog istraživanja. Iako je ubijena živjela sama, njezina uža obitelj koja je stanovala nedaleko, svakodnevno ju je posjećivala, stoga je u tijeku utvrđivanje, ako jest, što je nestalo. No neslužbeno doznajemo da neke vrijednosti koje su ubojici bile nadomak ruke nisu odnesene.
Šema s »masažom«

Nedavno je jedna prevarantica na riječkom Općinskom sudu osuđena zbog takvih nedjela. Žrtvama se predstavljala kao prodavačica masažera, no dok je objašnjavala način rada, kompanjonka je pelješila po stanu. Sve tri opljačkane žene bile su u dobi između 75 i 90 godina starosti, a živjele su same.

Ubojstvo 72-godišnje žene iz Pule prije pet mjeseci još je uvijek neriješeno. Susjedi su pronašli mrtvu ženu koja je sama živjela na trećem katu zgrade. Dobra i povučena, nije imala djece, bila je »idealna« žrtva beskrupuloznog lopova i ubojice. Nakon što su je pronašli mrtvu u stanu, utvrđeno je da je žena ubijena. I njezina ulazna vrata nisu nasilno otvorena već ih je, lako moguće, ona sama otvorila svom krvniku.

Obavljeno je i nekoliko obavijesnih razgovora s više osoba. Prema nalazu obdukcije, nesretna žena je ubijena u poslijepodnevnim satima, posljednji put zabilježila ju je kamera s obližnje apoteke iz koje je izašla oko 14 sati. Došla je kući i počela spremati ručak pristavivši na štednjak ekspres-lonac. Ugledavši dim iz stana, susjed je pozvao vatrogasce koji su i zatekli mrtvo tijelo žene, na podu između hodnika i kupaonice. Liječnik Hitne pomoći odmah je zamijetio čudne ozljede glave zbog čega je i pozvana policija. Liječnik sudske medicine dr. Dražen Cuculić utvrdio je da je žena usmrćena brojnim udarcima nekim tupim predmetom po glavi.

Osobe starije životne dobi često su na meti opakih prevaranata, drskih kradljivaca koji doista ne prežu ni od najgoreg scenarija kako bi se domogli vrijednih predmeta, dragocjenosti iz kuće i novaca. Policija stalno upozorava građane, pogotovo starije osobe koje žive same, da pripaze koga puštaju u stan, te da ne nasjedaju slatkorječivim nepoznatim osobama koje im se na vratima predstavljaju kao djelatnici HEP-a, pošte, kao majstori koji moraju hitno otkloniti neki kvar na telefonskim vezama, stručnjaci medicine, poreznici ili vjerski aktivisti...kraj teksta