Oko 2.000 metara četvornih atraktivnog zemljišta i poslovnog prostora na Relji i dalje koristi Hrvatski autoklub, odnosno Autoklub Zadar, piše Zadarski list. Iako je pravomoćnom presudom Županijskog suda u Zadru prije nešto više od godinu dana zapravo riješen vlasnički spor između Autokluba Zadar i Grada Zadra, i to na način da je atraktivno zemljište vlasništvo Grada, HAK-ovci se i dan danas nalaze u spornom prostoru, a ni sudska trakavica koja je trajala punih 17 godina, zapravo nije do kraja riješena.

Naime, nakon pravomoćne presude u korist Grada Zadra iz veljače prošle godine, Autoklub Zadar je Vrhovnom sudu Republike Hrvatske uputio zahtjev za reviziju, a Ustavnom sudu RH je podnio ustavnu tužbu protiv donesene presude. U međuvremenu je Vrhovni sud donio svoj pravorijek kojim u potpunosti potvrđuje presudu Županijskog suda u Zadru, dok je ustavno-sudski postupak još uvijek u tijeku i sada se čeka odluka Ustavnog suda u vezi te tužbe. Po svemu sudeći stvar bi mogla završiti i u Strasbourgu.

Dinko Brkić, dugogodišnji tajnik Autokluba Zadar kaže kako im je Grad Zadar nakon pravomoćne presude izišao u susret i na rok od godinu dana im dao besplatno korištenje prostorija, u kojima zadarski Autoklub radi i djeluje još od davne 1946. godine. Tada se zvao AMD »Tempo«.

- Nakon isteka roka od godinu dana, u svibnju ove godine s Gradom Zadrom potpisali smo ugovor o zakupu i to na razdoblje od dvije godine, dakle do 2015. godine. Grad Zadar ovdje nam je izišao u susret tako da je cijena najma zaista korektna, kaže Brkić.

Ipak, iako još pune dvije godine mogu biti mirni što se tiče prostora, Autoklub Zadar paralelno s ovim vodi još uvijek pravnu bitku za prostor na Relji.

S druge strane, imajući u vidu mogućnost da definitivna sudska odluka bude identična onoj prvostupanjskoj po kojoj je Grad Zadar dobio vlasništvo nad prostorom na Relji, zadarski Autoklub priprema se i za tu opciju i namjerava se preseliti u Industrijsku zonu Murvica jug.