Utjecajni republikanski senator John McCain rekao je da radi na izmjeni rezolucije Kongresa o intervenciji američke vojske u Siriji te da bi u njoj trebao biti dodan "strogi" rok do kojeg bi režim predsjednika Bashara al-Assada predao kemijsko oružje.

Taj je amandman odgovor na najnovije diplomatske inicijative kojima je cilj spriječiti američki vojni napad, pojačane pristankom Rusije da se Siriji omogući da preda sav svoj arsenal kemijskog oružja. McCain je skeptičan prema tom diplomatskom prijedlogu, ali smatra da bi bilo pogrešno ne isprobati ga.

Demokratski senatori Joe Manchin i Heidi Heitkamp zagovaraju rješenje koje bi Assadovoj vladi dalo 45 dana da potpiše međunarodni sporazum o zabrani uporabe kemijskog oružja i počne predavati oružje.

Hitno zasjedanje VS-a o Siriji na zahtjev Rusije

Prema dobro obavještenim izvorima, američki Senat najvjerojatnije neće ovaj tjedan glasovati o primjeni vojne sile u Siriji, nakon što je ta zemlja prihvatila ruski prijedlog o predaji kemijskog oružja. Također se očekuje reakcija javnosti na obraćanje Baracka Obame naciji u vezi Sirije u utorak navečer.

Rusija sa sirijskim režimom aktivno radi na konkretnom planu stavljanja sirijskog kemijskog arsenala pod međunarodni nadzor. Taj će plan uskoro biti predstavljen ostalim zemljama, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Dodao je kako plan nije potpuno ruski, nego je izrastao iz kontakata s Amerikancima, te da će biti vrlo brzo spreman za raspravu s glavnim tajnikom UN-a.

Prihvatila ga je i Sirija, naglasio je Lavrov. Izrazio je zadovoljstvo uglavnom pozitivnim reakcijama svijeta na njihov prijedlog. Francuska je odmah najavila da će već danas pokrenuti proces prihvaćanja nove rezolucije UN-a o stavljanju sirijskog kemijskog oružja pod međunarodni nadzor i njegova kasnijeg uništenja. Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabuis rekao je da će rezolucija imati pet točaka i njome će se zahtijevati da Sirija preda svoj cijeli program kemijskog naoružanja. Fabuis traži i uspostavu međunarodnih inspekcija koje će kontrolirati uništenje oružja i 'teške posljedice' ako se plan ne provede.

Rusi sprječavaju napad na Siriju: 'Oružje pod međunarodni nadzor!'

Obama je poručio da će ruski prijedlog ozbiljno razmotriti, ali i uzeti s rezervom. Jučer je dao šest televizijskih intervjua, što je, kako ocjenjuje agencija Reuters, dio njegovih pokušaja da dobije zeleno svjetlo Kongresa. Američki predsjednik također je rekao CNN-u da diplomatski napori moraju biti ozbiljni. Dodao je da eventualni preokret u vezi kontrole sirijskoga kemijskog oružja neće razriješiti strašan sukob u Siriji, ali ako se može postići taj ograničeni cilj bez vojne akcije, bio bi za to.

Inače, američki predsjednik obratit će se još jedanput naciji koja je protiv napada na Siriju. Pozivajući se na neimenovane izvore, agencija Reuters prenijela je da će glasovanje najverojatnije biti potkraj tjedna. Predstavnički dom koji kontroliraju republikanci nije još odredio raspored glasovanja. Objavili su samo da će to biti za dva tjedna. Ruski prijedlog da se sirijsko kemijsko oružje stavi pod međunarodni nadzor i uništi poduprle su Sirija i Velika Britanija. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zauzeo se za uspostavu UN-ovih zona u kojima bi se to oružje moglo uništiti.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad upozorio je na moguće osvetničke napade ako SAD napadne Siriju. Izjavio je da u slučaju vojnih udara Amerikanci mogu očekivati akciju svake vrste. Assad je to izjavio u sklopu televizijskog intervjua za CBS napravljenog u Damasku, u kojem je također demantirao umiješanost u navodni kemijski napad 21. kolovoza. Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch priopćila je kako dokazi upućuju na to da je za napad kemijskim oružjem u Damasku odgovorna sirijska vlada.

Vođe sirijskih ustanika pozivaju Kongres da odobri napade

Američki kongres mora odobriti udare na sirijski režim kako bi smanjio razornu snagu Bashara al-Assada, pozivaju čelnici sirijskog ustanka u Washington Postu.

Molimo vas, dopustite predsjedniku Obami da djeluje protiv Assada i zaustavi ga na putu smrti, mole Ahmad Džarba, šef sirijske nacionalne koalicije, i Selim Idris, šef glavnog stožera Slobodne sirijske vojske.