Pentagon priprema dulje i intenzivnije napade na Siriju od prethodno predviđenih. Trebali bi trajati tri dana i imati mnogo više meta, objavio je Los Angeles Times.

Američki stratezi odlučili su se za napad krstarećim projektilima. Zatim bi slijedili napadi na promašene mete i one koje nisu uništene u početnom napadu, navode dužnosnici Pentagona na koje se poziva list.

Dvojica američkih časnika rekla su za list da je Bijela kuća zatražila širi popis ciljeva, mnogo više od otprilike 50, koliko ih je bilo na početku. Pentagon zbog toga razmatra i upotrebu bombardera, uz pet ratnih brodova koji se nalaze u istočnom Sredozemlju. Sirija je također u dometu nosača zrakoplova USS Nimitz u Crvenome moru, u čijoj su pratnji jedna krstarica i tri razarača. S njih se također mogu lansirati krstareći projektili.

Bit će nekoliko valova napada i procjena situacije nakon svakog, ali sve u roku od 72 sata i jasnim znakom da smo završili, rekao je časnik upoznat s vojnim planovima.

Sjedinjene Države obavijestit će Izrael nekoliko sati prije napada na Siriju, rekao je jedan neimenovani izraelski dužnosnik. Izrael strahuje od odmazde u slučaju američkog napada na Siriju. Upitan koliko će prije Sjedinjene Države upozoriti Izrael na napad, dužnosnik je za Reuters kazao: Nekoliko sati.


Kemijski napad u Siriji možda bez Asadova odobrenja

Prema spoznajama njemačkih tajnih službi, zapovjednici sirijske vojske već mjesecima zahtijevaju upotrebu kemijskog oružja protiv pobunjenika, a napad tim oružjem možda se dogodio bez znanja predsjednika Bašara al Asada, objavio je njemački list Bild am Sonntag. List prenosi informacije njemačkih obavještajnih službi, prema kojima su sirijski vojni zapovjednici već u nekoliko navrata htjeli upotrijebiti kemijsko oružje.

Njemački špijunski brod "Oker", koji se nalazi u vodama pred sirijskom obalom i za kojega se ranije govorilo kako je poslan u pomoć sirijskoj oporbi, prisluškivao je dužnosnika sirijske vojske i otkrio da već oko četiri mjeseca zapovjednici zahtijevaju uporabu kemijskog oružja, piše Bild am Sonntag.

List prenosi tvrdnje njemačkih obavještajaca, prema kojima je sirijski režim svaki put odbijao te zahtjeve, a Nijemci na kraju procjenjuju da predsjednik Asad osobno nije odobrio ni napad 21. kolovoza.