ZADAR- Jedina kapitalna investicija koja se u Zadru sprema je gradnja sveučilišnog kampusa koja bi se, prema najavi rektora Ante Uglešić na skupu zadarske komore, odvijala od 2015 do 2017 godini. 


Investicija za prvu fazu kampusa na prostoru vojarne Franka Lisice reducirana je na zahtjev Ministarstva znanosti, s planiranih 90 na 60 milijuna eura.
No, tko će dobiti poslove u toj vrijednosti, pokazat će međunarodni natječaji koji će se objavljivati prema EU standardima, upozorio je zadarski rektor.
Po istom principu će se otvoriti tržište i za projektiranje zgrada koje su planirane u prvoj fazi, a za što je odobreno 1.2 milijuna eura.
EU fondovi, kao što je poznato iz prakse, daju bespovratan sredstva, ali potrošnju uvjetuju svojim konzultantima. Pa se tako za izradu studije izvodivosti, za koju je WBIF fond odobrio 800 tisuća eura, čekalo se da oni imenuju članove komisije koji su nadzirali tvrtku koja je za šest mjeseci izradila tu studiju.
Tom je studijom zahtijevana nova izmjena Detaljnog plana uređenja Novog kampusa, koja će bit završena, prema riječima rektora do kraja ove godine.
Kada Europska komisija prihvati studiju izvodivosti tada će imenovati stručni tim koji će pratiti i sudjelovati u provedbi natječaja za izradu projektne dokumentacije, kazao je rektor Uglešić. On očekuje da će se ti natječaji provesti krajem ove godine, a najkasnije početkom iduće.
U prvoj se fazi kao središnji objekt planira Sveučilišna knjižnica koja će biti multimedijalni centar, planira se studentski dom s kojim će zadar dobiti još 800 ležajeva i menza koja će biti u kombinaciji između dvije zgrade. Nova sveučilišna zgrada biti će namijenjena prirodno- tehničkim odjelima koji će biti budućnost zadarskog sveučilišta.