Roditelji nedavno umrle djevojčice Nore Šitum danas su predstavili osnivanje Zaklade čiji je cilj izgradnja kuće za smještaj djece oboljele od malignih bolesti i njihovih roditelja. Djevojčica, koju smo zbog hrabrosti i borbenosti zvali mali lav, umrla je prije dva mjeseca, a Zaklada će nositi njezino ime.

Podsjetimo, Nora Šitum bolovala je od akutne limfoblastične leukemije. Bolest se vraćala tri puta, 11 dana provela je u komi. Kada liječenje u Hrvatskoj više nije bilo moguće, pojavila se mogućnost za ekperimentalnim liječenjem u Americi, koje HZZO nije mogao platiti. Na poziv Norine majke, prikupljen je novac i Nora je u veljači otputovala u Philadelphiju. No, liječenje nije uspjelo. Mjesec i pol dana nakon dolaska u bolnicu, Nora je otišla tamo gdje je više ništa ne boli.

Njezini su roditelji danas javnost izvijestili da je nakon plaćanja liječenja ostalo 3,3 milijuna kuna, a tim novcem pokreću osnivanje Zaklade Nora Šitum koja će imati više projekata. Prvi će biti izgradnja kuće za bolesnu djecu i njihove roditelje za vrijeme liječenja u Zagrebu.

Prema uzoru na kuću za roditelje, u kakvoj su bili smješteni za vrijeme Norina liječenja u Philadelphiji, u Zagrebu bi se izgradila kuća s 15 do 20 soba, dnevnim boravkom i zajedničkom kuhinjom, igraonicom za djecu.

Već postoje dogovori s gradom oko dodjele zemljišta ili prostora koji bi se mogao adaptirati za tu namjenu. Građevinski radovi mogli bi početi već najesen.