ZADAR- Moroskok je još uvijek na parkiralištu Ravnica.  Eduard Duka, direktor Obala i lučica ističe kako je moroskok popravljen i konzerviran do ponovnog stavljanja u pogon.

- Nismo ga vratili na lokaciju gdje je bio postavljen, ispred stare zgrade Maraske, jer se pokazalo kako to mjesto nije najbolje pogođeno zbog utjecaja mora, odnosno soli i algi. Tamo ima dosta valova, što je posebno izraženo ljeti, kad stalno ima maestrala i tramontana, pa je moroskok neprestano "plesao" na valovima, što je omogućavalo prodor mora u njegove osjetljive dijelove zbog čega se stalno kvario. Za svaki popravak trebalo ga je vaditi iz mora, a kako to nije brod, bile su potrebne specijalne dizalice i transport do lokacije za popravak, što je značajno poskupljivalo njegovo održavanje, pojasnio je Duka.

Dodao je kako je moroskok repariran i konzerviran i čeka bolje dane u skladištu Obala i lučica na Ravnicama. Naime, lokacija za njegovo ponovno postavljanje još uvijek nije pronađena.

- Moroskok je predviđen za mirne lokacije na kojima nema velikih djelovanja mora i vjetra. Stara lokacija nije najsretnije rješenje jer je tamo bio veliki mehanički utjecaj mora, tako da se moroskok vrlo često kvario. Dok je tamo bio nekoliko smo ga puta morali vaditi i popravljati. Bilo bi najbolje kada bismo svi skupa razmislili o tome gdje bi mu bila najbolja lokacija. Mislim da bi to bile Jazine. Prednji dio uvale Jazine je plovni put i to ne dolazi u obzir, ali ovaj donji dio na kojem se sad uređuju privezišta za brodice, tu bi se mogao postaviti negdje u sredini. Moroskok se mora postaviti gdje nečemu služi, svojoj svrsi kao gradska atrakcija, ali o lokaciji se mora dobro razmisliti jer to nije proizvodno sredstvo koje ovisi o politici neke tvrtke, rekao je Duka.