Izračunajte sami:


565 gigatona - je koliko CO₂ smijemo još otpustiti u atmosferu.
2795 gigatona - je količina CO₂ koja je još uvijek u zemlji zarobljena u fosilnim gorivima.
To je 5 puta veća količina od dozvoljive - i oni ju planiraju svu sagorijeti.

Dokumentarni film Do the Math iskra je globalnog pokreta za zaustavljanje daljnje upotrebe fosilnih goriva zaokretom prema obnovljivim izvorima energije. Pokret je počeo u Americi pritiskom na vladajuću političku elitu, prosvjedima za zaustavljanje projekta Keystone XL Pipeline te akcijama studenata koji od sveučilišta zahtjevaju da se ukine financijska podrška 'prljavoj' energiji i ulaže u modele koji osiguravaju budućnost. Fossil fuel divestment campaign je strategija de-investiranja ili povlačenja novca koju je u zadnjih par mjeseci usvojilo preko 100 kampusa, a priključuju se i gradovi.

 


Fosilna goriva, nafta, ugljen i plin, neobnovljivi su izvori energije. Danas se crpe posljednje zalihe goriva koja su nastala pred više od 300 milijuna godina. Kad ih nestane više se ne mogu obnoviti. Glavni izvor energije fosilnih goriva je ugljik čijim sagorijevanjem u atmosferu odlazi velika količina ugljičnog dioksida. Sigurna razina CO₂ u atmosferi je 350 ppm (dijelova po milijunu). 9. svibnja ove godine, prvi put u nekoliko milijuna godina razina CO₂ premašila je 400 ppm. Industrija fosilnih goriva nepovratno će promijenti život koji poznajemo.

'Do the math' informira i educira o klimatskoj promjeni no ujedno je i alat kako se aktivirati. Upravo u ovom tjednu film se prikazuje na 6 kontinenata i preko 250 lokacija, a broj projekcija raste iz minute u minutu. Vaša lokalna projekcija je danas u klubu ACME s početkom u 20 sati, ulaz je slobodan.