Odlazak u svaku veću kupnju namirnica može biti tako traumatičan da se poslije danima oporavljamo od stresa zbog probijene financijske barijere. Budući da su u posljednjih nekoliko godina cijene hrane itekako porasle, donosimo deset načina kako je valja pametno kupovati.

namirnice

1. Provlačite jednu svježu namirnicu kroz obrok
Ako kupujete od svega po malo, lako se dogodi da vam počne trunuti pola kupljenih rajčica, celera, blitve, šipka, banana... Stoga, promislite što ćete tih dana jesti i odlučite se za jednu namirnicu po danu. To znači da dalmatinski šipak možete iskoristiti za voćni koktel, kao slatko-kiseli prilog uz pečenu svinjetinu i za pitu.

Ne samo da ćete tako uštedjeti, već će vas to natjerati isprobavati nove recepte.

2. Kupujte sezonske namirnice
Kad je sezone određene namirnice, znatno je jeftinija, od začinskog bilja preko povrća do voća. Sezonsko povrće uvijek dolazi svježije, što znači i da dulje stoji pohranjeno. K tome, dobivate maksimalnu količinu nutrijenata za svoj novac budući da namirnice u svojoj sezoni daju svoj maksimum.

3. Zamrznite voće i povrće
Brinete da će se bobice pokvariti prije nego što vi uspijete pojesti cijelo obiteljsko pakiranje koje ste impulzivno kupili? Zamrznite ih, imat ćete ih dugo i nećete ih morati kupovati pri idućoj kupnji.

Ili se pitate što s preostalim špinatom budući da ga ne želite jesti još i sutradan? Vakumirajte ga, pa u škrinju. No neka vam ipak ne stoji predugo smrznut.

4. Začine smrznite umočene u ulje
Kupili ste svježi bosiljak, ružmarin, timijan... to su začini koji brzo venu, a onda opet morate - u trgovinu. Zato uronite bilje u nešto ulja, položite u posudicu za led, i zamrznite. Kad vam idući put zatreba, samo ubacite kockicu u jelo - ništa lakše!

5. Posadite mini vrt - u kuhinji
Ako ste u stanju održati na životu išta osim sebe, uzgajajte svježe biljke u vlastitoj kuhinji, a ovako će uvijek najsvježije moguće, i to pri ruci. Polako se troše, a neprestano bujaju.

6. Budite 'sam svoj majstor'
Naravno, bit će pokušaja i popravaka, ali napraviti tjesteninu kod kuće uopće nije tako komplicirano kao što se čini. Kad jednom shvatite što sve možete napraviti sami, bit će vam suludo kupovati to u dućanu. Tu ulaze i jednostavna jela koja su inače skupa, kao što su umaci i preljevi za salate, burgeri, umaci za tjesteninu, paštete, ali i kruh i primjerice sojino ili bademovo mlijeko.

Iznenadili biste se da će na kraju mjeseca vaši ukupni troškovi biti manji i ako kupujete sir, pile, povrće u komadu te ih sami režete kod kuće.

7. Temelj obroka neka vam budu jeftine i zdrave namirnice
Uvijek imajte nešto od sljedećeg pri ruci: smeđu riža, cjelovitu tjesteninu, zob, smrznuto povrće, konzervirani grah, krumpir, konzerviranu tunu, jogurt, jaja i leću. Ne samo da su ove namirnice hranjive i zasitne, već nisu ni skupe. Koristiti ove osnove u raznim receptima, od variva i juha preko salata do brusketa.

8. Jednom tjedno iskoristite sve što vam je preostalo
Umjesto da bacate minimalne količine svega što vam je ostalo, pomiješajte zajedno i sve iskoristite. Stoga barem jednom tjedno provjerite što se nudi za jedan takav zanimljiv obrok te sastojke iskoristite u salati, juhi, fritaji, ili samostalno poprženo. Uz to skuhajte rižu ili grah.

9. Teletina? Postoji i duga hrana bogata proteinima
Grah i leća su također izvrstan izvor proteina, a kad se baš zaželite mesa, konzumirajte piletinu ili puretinu. Zamijenite grahom ili lećom jedan skupi mesni obrok tjedno pa zbrojite uštedu!

10. Budite pametniji od trgovačkih lanaca
Jednostavno izbjegavajte police u sredini, najpovoljnije stvari su na najnižoj polici. Uglavnom se trgovci trude sakriti najpovoljnije ponude. Imajte na umu i da upadljiv displej s cijenom nije uvijek akcijska cijena i dobra ponuda.

Dobra je ponuda '1+1 gratis', ali ne i ponuda 3+1 gratis, jer tu morate platiti tri proizvoda. I, kupujte 'rasuto' što god možete sami odvagnuti, od brašna, preko koštica, do voća i povrća. Tako ćete kupiti točno koliko vam treba i dobrano uštedjeti.