HTV je emitirao prvu emisiju novog kviza EUnigma, čiji je cilj edukacija o temama vezanim uz skori ulazak Hrvatske u članstvo u Europskoj uniji. Kviz ima 10 epizoda, a emitirat će se petkom na HRT 1.

U nastavku su pitanja iz prve emisije kviza EUnigma. Provjerite svoje znanje o Europskoj uniji.

1. Ako ste liječnik i želite se zaposliti u npr. Austriji, nećete morati dostaviti certificirani prijevod svoje diplome.
Naime, pri zapošljavanju u drugoj članici Unije doktori medicine, medicinske sestre, primalje, veterinari, zubari, farmaceuti i arhitekti ne trebaju dostavljati ovjerene prijevode svojih diploma.

2. Ulaskom u Europsku uniju neće se ukidati povlaštene mirovine.
Naime, mirovinski sustav u isključivoj je nadležnosti svake države članice Europske unije.

3. Europska unija ne propisuje veličinu i oblik voća i povrća.
Naime, ne postoje pravila o tome kako bi određeni proizvodi trebali izgledati, nego se oni klasificiraju prema kvaliteti i veličini u skladu sa zahtjevima međunarodnog tržišta.

4. Od ožujka 2013. na tržištu Europske unije ne smije biti kozmetičkih proizvoda testiranih na životinjama.
Naime, u Uniji je na snazi potpuna zabrana testiranja kozmetike na životinjama. Zadnji rok za prekid testiranja kozmetičkih proizvoda na životinjama u Europi bio je 11. ožujka 2013.

5. Za proizvodnju mlijeka i šećera postoje nacionalne kvote određene za svaku članicu EU-a.
Naime, kvota podrazumijeva količinu određenu za svaku članicu Unije koja se zatim raspoređuje krajnjim proizvođačima.

6. Žene u Slovačkoj u mirovinu odlaze s 55 godina, a u Finskoj sa 68 godina. Svaka država članica Europske unije samostalno određuje dob za odlazak u mirovinu.

7. Europska unija svoje građane stoji oko 20 eura mjesečno ili 67 eurocenti dnevno. Oko 94 posto proračuna Unije vraća se u države članice.

8. Jedina država u Europskoj uniji neovisna o uvozu energenata je Danska. Danska je neovisna o uvozu energenata, a Europska unija mora uvoziti čak polovicu energenata za svoje potrebe.

9. Eurozona obuhvaća 17 država Europske unije.
Svaka nova država članica pridružit će se eurozoni kad ispuni potrebne uvjete.

10. Dvanaest zlatnih zvijezda na zastavi EU-a predstavlja solidarnost i harmoniju među narodima Europe, a broj 12 tradicionalno simbolizira savršenstvo i dovršenost.

11. Izbori za zastupnike u Europskom parlamentu održavaju se svakih pet godina. Sljedeći izbori održat će se 2014. godine.