Zemaljsko osoblje Lufthanse štrajkom upozorenja prizemljilo je gotovo sav zračni promet te tvrtke. Oko 1700 letova u Njemačkoj i Europi je otkazano, 20-tak zrakoplova je ipak poletjelo, radi samo Lufthansina kćerka Germanwings. Više od 150 tisuća putnika pogođeno je štrajkom upozorenja sindikata Ver.di.

Poduzeće se bori protiv štrajka, putnicima je slalo mailove i SMS poruke, pa zato nije bilo gužve. Na Internetu su putnici vidjeli što je s njihovim letom, mnogi su odmah otputovali vlakovima. Već su otkazani i sutrašnji rani letovi, jer mnoge letjelice nisu stigle na odredišta.

Lufthansa hoće uštedjeti milijardu i pol eura, i to otpuštanjem dijela radnika. Uprava bi umjesto plaćanja svojih radnika kupovala usluge drugih tvrtki. Zato se uzbunio sindikat Ver.di. Nije prvo što traže 5,2% veće plaće. Važnije im je osiguranje radnih mjesta za oko 33 tisuće ljudi. Za kabinsko i zemaljsko osoblje, tehničare, radnike s transporta roba i druge. Uprava bi još i pristala na postupna povećanja plaća, ali jamčiti u doba krize radna mjesta, kako tu uštedjeti? Poduzeće Renault u Francuskoj pristalo je ne zatvarati 5 svojih tvornica, tek kad je sindikat prihvatio duži radni tjedan.

Sindikat navodi da je nakon trećeg kruga pregovora Lufthansa predložila porast plaća između 0,4 i 0,6 posto u godinu dana. Prvi štrajk upozorenja potkraj ožujka završio je otkazivanjem 700 letova od 1800 predviđenih.

Zbog štrajka iz Zračne luke Zagreb do 16.30 h otkazan je niz letova između Hrvatske i Njemačke. Tako su otkazani letovi:

Zagreb - Frankfurt (OU 410 i OU 416)
Frankfurt - Zagreb (OU 417 i OU 411)
Dubrovnik - Frankfurt (OU 418)
Frankfurt - Dubrovnik (OU 419)
Frankfurt - Split (OU 413)
Split - Frankfurt (OU 412)
Zagreb - München (OU 4436)
München - Zagreb (OU 4437)

Popodnevni letovi za Frankfurt u 17.50 i natrag te za München u 18.55 i natrag su realizirani.

Iz zračnih luka Split i Dubrovnik danas su također otkazani letovi za Frankfurt.