Prva tribina i svojevrsna akcija pod nazivom „Zajedno za Zadar" Facebook grupe „Stop devastaciji Zadra" održana je danas.

Cijeli događaj počeo je tribinom u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar na kojoj je govoreno o potrebi da se krene s inicijativom koja bi postala Udruga s ciljem da postanu partner u budućim gradskim intervencijama u prostor s ciljem zaštite kulturne baštine. Nakon toga je dio građana krenuo na Poljanu Šime Budinića na kojoj su postavljeni panoi s fotografijama Zadra nekad i sad, odnosno prikazani su usporedni primjeri nekadašnje dobre i današnje loše prakse, a u nekim slučajevima i devastacije kulturnog dobra.

Više o cijelom događaju kazala nam je Volga Švorinić, osnivačica Facebook grupe „Stop devastaciji Zadra.

- Potaknulo me je to što je promijenjen izgled grada na ovaj način. Ovo je jedan povod da se pokrene nešto što bi trebalo zaživjeti u ovom gradu, a to je da se razvije građanska svijest, briga i partnerstvo s gradskim strukturama i institucijama u svim budućim promjenama grada. To želimo napraviti kroz legalne forme, kao što su nevladine organizacije ili udruga, kazala je Švorinić.

Prema onome što se moglo vidjeti na fotografijama, kao i građanskim komentarima napravljeno je dosta toga s čim se oni ne slažu.

- Konkretno kada je poljana u pitanju imamo odgovor Zadarskog društva arhitekata koji su nam rekli da poljana nije dovršena, izmjene originalnog projekta su već napravljene i rekli su da se može napraviti korekcija, a mi ćemo se potruditi da se na poljanu vrati zelenih površina koliko se može. Puno toga nam je trnje u očima, Muraj je u zabrinjavajućem stanju, cijeli Poluotok je u procesu devastacije zbog parkiranja. Promet je veliki problem ovoga grada i trajni faktor devastacije. Puno je nebrige, a brojne devastacije su zabilježene u Parku Vladimira Nazora, kaže Švorinić ističući kako je ovo povod koji će motivirati građane da pregledaju sve kantune i ono što govori o povijesti i vrijednosti grada.