General Ante Gotovina krajem siječnja osnovao je tvrtku Pelagod net farma d.o.o. Vrgada za uzgoj tuna i time riješio nedoumice oko pitanja čime će se baviti nakon što je u studenom oslobođen i pušten iz Haaga.

Njegova se novoosnovana tvrtka jedina javila na natječaj za koncesiju na pomorskom dobru za uzgoj tuna na lokaciji između otoka Vrgada i otočića Gira. Zadarska županija raspisala je javni natječaj za koncesioniranje površine 60 tisuća četvornih metara na kojem se u kavezima mođže uzgajati do 450 tona tuna godišnje. Upravni odjela za more i turizam proveo je natječaj, utvrdio da tvrtka 'Pelagos' zadovoljava sve uvjete i uz suglasnost župana predloženo je Županijskoj skupštini da se na skorašnjoj sjednici Gotovininoj tvrtki izda koncesija.

Suosnivač tvrtke 'Pelagos' je Gotovinin prijatelj Milan Mandić, glavni čovjek 'Jadran-tune' iz Biograda, tvrtke koja je prije nekoliko mjeseci u biogradskoj poslovnoj zoni otvorila najsuvremeniju hladnjaču u kojoj će se moći smrzavati 100 tona ribe dnevno, a tu je i pogon za obradu ribe.

Pogon je krajem prošle godine otvorio ministar Tihomir Jakovina, a na svečanosti je bio i generalov brat Boro Gotovina. Dobre veze s Ministarstvom poljoprivrede i ribarstva vidljive su i po upravo objavljenoj odluci o određivanju ovogodišnje raspodjele državnih kvota za ulov tune.

Prema odredbama ICCAT-a, hrvatski ribari ove godine u Jadranu smiju uloviti samo 367 tona tune, a prema raspodjeli te kvote, koju je odredilo Ministarstvo poljoprivrede, 8,22 posto dodijeljeno je ribarskom brodu 'Carica' u vlasništvu tvrtke 'San-Žak', odnosno Milana Mandića. To je novi brod za lov tuna na Jadranu od 30 metara, a izgrađen je u Alabami, piše Slobodna Dalmacija.

Gotovina će u 'Pelagosu' biti direktor, a zanimljivo je da je ta tvrtka osim za poslove vezane uz ribarstvo, registrirana, među ostalim za sve vrste turizma od seoskog preko pustolovnog do golf-turizma. Druga tvrtka Ante Gotovina s prijateljem Željkom Dilberom Ardiatik gradnja, radi na plinifikaciji Zadra kako podizvođač tvrtke EVN Croatia.