Od danas do petka, 15. ožujka, obilježava se Svjetski tjedan glaukoma. U zadarskoj Općoj bolnici obilježavanje Tjedna glaukoma već petu godinu organizira Odjel za oftalmologiju.

- Glaukom je jedna kronična bolest, koja je ozbiljna i opasna, u smislu što pacijenti dugo vremena, dok ne dođe do progresije bolesti, nemaju simptome. Obično se slučajnim pregledom ustanovi povišene vrijednosti i oštećeno vidno polje odnosno vidni živac, pojasnila je na današnjoj konferenciji za novinare doc.dr. Suzana Kovačević, voditeljica Odjela za oftalmologiju.

Učestalost glaukoma u svijetu je 2 do 5 posto u životnoj dobi nakon 40. godine života. Ova se bolest ne može zaustaviti, ali se može usporiti progresija, što je vrlo važno, jer glaukom u konačnici vodi u sljepoću.

 

- Naš je cilj da na neki način probudimo svijest pacijenata i da pokušamo napraviti, ne baš „screening" glaukoma, ali „screening" povišenog očnog tlaka. Pacijente koji imaju povišene vrijednosti uzimamo u obradu na Odjel, definiramo je li zaista u pitanju glaukom ili su u pitanju samo prolazne povišene vrijednosti tlaka, kaže voditeljica Odjela doc.dr. Suzana Kovačević, dr.med.spec. oftalmologije.

Glaukom je na dugom mjestu kao uzrok sljepoće u svijetu.

Građani u petak, 15. ožujka,  od 9 do 12 sati mogu doći na mjerenje očnog tlaka
u predavaonicu Odjela za pedijatriju na drugom katu.