Majka 18-godišnje Ene Šarac koja boluje od tumora na mozgu i koja će uskoro ići na posebnu terapiju u München otkrila je detalje prijedloga o osnivanju posebnoga fonda za pomoć u slučajevima poput njene Ene, malene Nore ili Stephanie.

Iako još uvijek traju pregovori, Biserka Šarac otkriva kako bio taj fond trebao funkcionirati.

"Svakom zaposleniku bi se od plaće skinule tri kune, za koje se danas kod nas stvarno ne može ništa kupiti. To bi na milijun zaposlenih mjesečno bio priljev od tri milijuna kuna i moglo bi se svaki mjesec poslati jedno dijete na liječenje, da se spasi jedan život, od velikog iznosa kao što je bio slučaj male Nore ili deset ovakvih kao što je Enin slučaj", ističe Biserka.

Ideja je to udruge Hrabro dijete, koja je pokrenula akciju pomoći za malu Noru Šitum. Ipak, za sada se samo radi o prijedlogu koji je iznesen HZZO-u, rekla je Media servisu predsjednica udruge Jasminka Žužić.

"Pravna regulativa će se rješavati u sljedećih nekoliko tjedana"

"Rekli su da će to biti prijedlog Ministarstva zdravlja Vladi, oni će to njoj proslijediti. Eto o svemu odlučuje Vlada, i o toj kuni", kaže Žužić.

No, prvo je potrebno riješiti pravnu regulativu fonda.

"Dogovori su s pravnicima, da ispitaju koji je pravni oblik potreban za osnivanje ili fondacije ili zaklade ili krovne udruge. Te akcije nam predstoje u sljedećih nekoliko tjedana, a to prvenstveno vodi Ministarstvo zdravlja i resorni ministar Ostojić", rekao nam je ravnatelj HZZO-a Siniša Varga.

A dok taj fond ili zaklada ne zažive, slučajevi poput Eninog ovisit će o velikom srcu Hrvata i humanitarnim akcijama. Jedna takva održat će se u 18 sati u sklopu prvenstvene utakmice Dinama i Rijeke na Maksimiru, čiji će prihod od prodanih ulaznica ići upravo Eni.

Novčane donacije za pomoć Eni mogu se uplatiti putem žiro računa kod PBZ banke: 2340009-3104119971, na ime Enine majke Biserke Šarac ili pozivom na broj 060 800 558.