Meteor koji je po ulasku u atmosferu imao masu od oko 10 tona pao je kraj ruskog Čeljabinska. U udaru meteora ozlijeđeno je oko 1200 ljudi. Većinom se radi o lakšim ozljedama.

Rusija je strahovala da bi tijekom dana s neba mogli pasti i novi meteori. Paniku je uzrokovao astronom Sergej Smirnov s opservatorija Pulkovo, najavivši da postoji mogućnost ulaska novog meteora u zemljinu atmosferu. Znanstvenici diljem svijeta njegove su tvrdnje brzo demantirali.

Tijek događaja:

20:39 Većina ozlijeđenih zadobila je samo lakše ozljede, a uglavnom se radi o posjekotinama. Hospitalizirane su 43 osobe, među kojima 13 djece. Dvoje odraslih osoba u teškom je stanju.

20:10 Ovo je drugi put da je meteor pao u rusku regiju Čeljabinsk. U lipnju 1949. godine meteor "Kunashak" pao je u ovoj regiji. Pronađeno je 20 komada meteora, totalne težine 200 kilograma. Jedan od komada navodno je pao i u jezero Čebarkul, gdje je i danas pao komad meteora.

19:16 Broj ozlijeđenih u udaru meteora popeo se na 1200, potvrdilo je rusko ministarstvo unutarnjih poslova. Najmanje 300 domova morat će biti obnovljeno. Materijalna šteta uzrokovana udarom meteora iznosi oko milijardu rubalja.

18:27 Dmitrij Badjukov iz ruske Akademije znanosti demantirao je ranije nagađanja da bi tijekom dana u atmosferu mogao ući novi meteor. Kaže da je ponavljanje ovakvog fenomena praktički nemoguće, prenosi agencija Itar Tass.

18:24 Ruska svemirska agencija Roskosmos priopćila je da nisu pratili meteor koji je pao kraj grada Čeljabinska. Meteor koji je pao u Rusiju nisu pratile ni ostale svemirske agencije.

Naljutilo je to predsjednika Rusije Vladimira Putina, koji smatra da su građani morali biti na vrijeme upozoreni na opasnost koja im prijeti. "Siguran sam da je stručnjacima to interesantno, ali nas ova situacija ne zanima s astronomske točke gledišta, već nam je bitno da građani na vrijeme dobiju upozorenje o takvim događajima", kaže Putin.

17:42 Margaret Campbell-Brown, astronomkinja sa Sveučilišta u Zapadnom Ontariju tvrdi da je meteor koji je pao u Rusiji imao promjer oko 15 metara i masu od oko 40 tona. Ruski znanstvenici ranije su procijenili da je masa meteora po ulasku u atmosferu bila oko 10 tona.

17:40 Meteor koji je danas pao u Rusiji je najveći objekt koji je pogodio Zemlju u zadnjem stoljeću, tvrde znanstvenici, a prenosi Nature.com. Udar meteora u Zemlju oslobodio je stotine kilotona energije, što ga čini jačim od nuklearne bombe.

16:55 I NASA je potvrdila da pad meteora u Rusiji nema veze s asteroidom koji će večeras proći kraj Zemlje. Putanja meteora koji je pao u Rusiji znatno je drugačija od putanje asteroida 2012 DA14, priopćeno je iz NASA-e.

Ruska akademija znanosti potvrdila je da je meteor prije ulaska u atmosferu imao masu od oko 10 tona. Počeo se dezintegrirati na visini između 30 i 50 kilometara.

16:22 U udaru meteora ozlijeđeno je oko 1000 ljudi, priopćeno je iz ruskog ministarstva za hitne intervencije. Među ozlijeđenima je 159 djece.

15:32 Prema tvrdnjama znanstvenika, koje je objavio BBC, kiša meteora u Rusiji nije povezana s asteroidom 2012 DA14, koji će noćas proći kraj Zemlje. Asteroid će od Zemlje u jednom trenu biti udaljen tek 27.700 kilometara.

"Gotovo definitivno možemo reći da dva događaja nisu povezana. Asteroid se zemlji približava s juga, a meteori su pogodili samo sjevernu hemisferu. To je spektakularna kozmička slučajnost", kaže profesor Alan Fitzsimmons iz Astrofizičkog istraživačkog centra na Sveučilištu u Belfastu.

15:02 Broj ozlijeđenih u udaru meteora popeo se na 950 osoba, potvrdio je guverner regije Čelabinska Mihail Jurevič.

14:30 U regiji Čelabinska je oštećeno oko tri tisuće zgrada, od toga 361 škola i vrtića. U tri općine uvedeno je izvanredno stanje.

14:00 Objavljene su fotografije kratera koji je nastao nakon udara. Broj ozlijeđenih narastao je na 950. Na mjestu pada meteora ruski vojnici vrše izvide. Opremljeni su odgovarajućom zaštitnom opremom.

13:37 Jedan od najpoznatijih hrvatskih astronoma Korado Korlević kazao je Indexu kako se takvo što nije moglo nikako predvidjeti, te da je također izmišljotina da slijedi novi udar meteora. "Ne može se to predvidjeti, onaj tko to tvrdi nema pojma". Detaljnije zasad nije mogao komentirati jer su informacije koje dolaze iz Rusije kontradiktorne. Kaže da treba pričekati još koji sat kako bi se eventualno pojavile fotografije meteorita koji su pali na tlo e kako bi sve institucije službeno objavile sve podatke koje imaju.

13:30 I službeno je potvrđena vijest da niti avioni niti rakete nisu imali veze s eksplozijom meteora!

13:20 Šest gradova i četiri manja mjesta zabilježila su oštećenja od pada meteorita

13:10 Mjesta na kojima se vjeruje da su pali meteoriti okružila je ruska vojska.

13:00 Dvije ozlijeđene osobe su u životnoj opasnosti

12:50 Vladimir Putin naredio je da se što prije procijeni šteta od udara. Otvorena je telefonska linija za građane na kojima će dobiti psihološku pomoć.

 

12:45 Najmanje 297 zgrada oštećeno je na području Čelabinska

12:40 Dijelove meteorita građani nude na prodaju na ruskim portalima

12:35 Potvrđeno je da su dijelovi meteora pali na najmanje tri područja.

12:30 Čak 725 osoba potražilo je liječničku pomoć! Očekuje se da će broj rasti.

12:03 Ruska vojska otkrila je šest metara širok krater na području Urala!

11:55 Meteor je bio težak 10 tona prije nego je ušao u Zemljinu atmosferu, kazali su iz Ruske akademije znanosti

11:50 Prije nego je pao na Zemlju, meteor je eksplodirao čak devet puta, citira Lifenews izvore iz Ministarstva za hitne situacije.

11:49 Broj hospitaliziranih se popeo na 112! A ukupno je 550 ozlijeđenih!

11:40 Iz ESA-e, Europske svemirske agencije stigla je i službena potvrda da asteroid i meteor nemaju veze jedno s drugim! Također, objavljena je fotografija snimljena iz svemira na kojoj se vidi trag meteora!

11:32 Stigla je potvrda iz Rusije da vojska nije gađala meteor raketama, javljaju strani mediji! On je eksplodirao te se rasuo po površini promjera tisuća kilometara

11:15 Neki ruski dužnosnici izjavili su novinarima kako je meteor dio asteroida koji će proći blizu Zemlje tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana, no i ruski znanstvenici ali i europski to smatraju malo mogućim. Naime, profesor Fitzsimmons sa Sveučilišta u Belfastu izjavio je za BBC kako je skoro sto posto sigurno da meter i asteroid nemaju veze jedno s drugim. "To vjerujem stoga što se asteroid približavam Zemlji s juga, a ovaj objekt pogodio je sjevernu hemisferu", dodao je.

11:00 Prema najnovijim informacijama 22 osobe su hospitalizirane od 500-injak ozlijeđenih u padu prvog meteora na područje Urala. Među ozlijeđenima je 80-ak djece. Škole i vrtići su zatvoreni.