ZADAR- Pred Gradskim vijećem je prijedlog izmjene Detaljni plan uređenja uvale Dražanica shodno novim zahtjevima investitora.

Službeno je zahtjev uputio Vedrana Bakočevića, kao punomoćnika vlasnika zemljišta na kojem bi se prema postojećem Planu gradio mali obiteljski hotel. Doznajmo kako će dodatni zahtjev za Gradsko vijeće imati i tvrtka Lignum, koja  na mjestu nekadašnje tvornice obuće, gradi tzv. pametne stanove. 


Lignum je i naručitelj važećeg DPU-a kod arhitekta Nikole Bašića, odnosno njegove tvrtke Marina projekt. Ono, što sad Lignum želi promijeniti je namjena prostora u zgradama koje su na rubu tog budućeg elitnog kompleksa. Ministrica Marina Matulović Dropulić inzistirala je da prizemlja tih šest samostojećih zgrada budu poslovni prostori da bi dala suglasnost na DPU-u. Od investitora doznajemo kako je autor plana tome se opirao i svađao s ministricom koja je to uvjetovala bez ikakvih pravila. Da se i ne govori o stanju na terenu, na kojem je nebrojeno praznih i pustih poslovnih prostora. Izmjene plana, koje će u slučaju Lignuma biti samo točkaste, ne idu na suglasnost resornom ministarstvu, pa će se prizemlja vratiti svojoj prvobitnoj namjeni - stanovima.


Budući investitor obiteljskog hotela želi izmjena DPU samo napraviti da ta parcela bude bolje iskorištena, odnosno usklađena s odredbama izmijenjenog Prostornog plana Grada Zadra, navodi se u šturom zahtjevu Bakočevića podnesenom krajem siječnja. Izmjene Plana financirat će podnositelj tog zahtjeva, koji kako neslužbeno doznajemo, želi da ih radi D&Z.


U obuhvatu tog plana još je ostala samo parcela na kojoj se nalazi skladište Ine. Unatoč obavezi i brojni obećanjima da od tamo isele, odnosno parcelu prodaju prema namjeni Plana, ta je kompanije svoju nekooperativnost ljetos premazala bijelom bojom na ogradnim zidovima. Iza su ostali tankovi za gorivo uz koje se  planira gradnja hotela.