Nakon što je u broju ‘Slobodne' od četvrtka jedan Dalmatinac u razgovoru s našom novinarkom izjavio da tumor liječi kanabisovim uljem, pitali smo i stručnjake što misle o takvoj terapiji.

Većina tvrdi da nemaju dovoljno informacija, navodeći da je potrebno još kliničkih studija kako bi se i istraživanjima dokazalo djelovanje kanabisa (indijske konoplje). No, s druge strane, njezini zagovaratelji tvrde da marihuana liječi multipla sklerozu, glaukom, epilepsiju, Alzheimerovu bolest. Postoje li istraživanja koja su potvrdila ljekovitost marihuane kod raka?

U istraživanju "California Pacific Medical Centra" navedeno je da pojedini sastojci kanabisa mogu spriječiti širenje raka, ali da je potrebno još dosta ispitivanja prije nego se aktivne sastojke iz marihuane bude koristilo kao lijek. Oboljeli tvrde i da im marihuana olakšava kemoterapiju, napose mučnine. Te tvrdnje je potvrdila i službena medicina.

Onkolog, prof.dr.sc. Eduard Vrdoljak pak poziva na oprez.

- To je jedna kontroverzna tema. Ja tu ne mogu biti sudac. Znamo da se pripravci kanabisa mogu koristiti kao analgetik, kao jedno pomoćno sredstvo, ali ima i drugih ljekova službene medicine koji se koriste za iste indikacije. Drugo je kada se u Švicarskoj registriraju i legaliziraju takvi pripravci, a drugo kada bismo mi to napravili u Hrvatskoj - još nismo sređeno društvo da bi se mogli upustiti u to jer su takva sredstva jedno veliko iskušenje za pojedince - kaže poznati stručnjak.

 

Osim kod onkoloških bolesnika upotreba marihuane u terapeutske svrhe je poznata i kod oboljelih od multipla skleroze.

- Susretao sam se s tim pripravcima koji su nam prezentirani na medicinskim kongresima. U Hrvatskoj nisu odobreni. Poznato je da kod oboljelih od multipla skleroze mogu relaksirati mišiće, pomoći u bolovima i kod grčeva. Završena su i neka klinička ispitivanja - rekao nam je dubrovački neurolog Denis Čerimagić, dok njegov kolega neurolog Josip Glavić napominje kako nije ni protiv, ni za takve lijekove, navodeći da su potrebne još brojne kliničke studije koji bi medicinarima i javnosti dale odgovor na pitanje: Mogu li i koliko pripravci kanabisa pomoći bolesnicima.

I toksikolozi s kojima smo razgovarali tvrde da još nema relevantnih informacija da bi se mogli opredijeliti za ili protiv.

- Medicinski autoriteti trebaju reći koliko su ti sastojci dobri. Onda treba odvagnuti moguću korist i štetu - kaže nam sudska vještakinja za kemiju i toksikologiju Vesna Horvat iz Osijeka.


No, naš najveći autoritet na području toksikologije dr. Franjo Plavšić je nedavno za ‘Slobodnu' analizirao istraživanja i radove znanstvenika o temi ljekovitosti kanabisa: "Opisani su brojni učinci delta-9-THC-a (tetrahidrokanabinola) od kako je sintetiziran pod imenom dronabinol i kasnije registriran lijek marinol na njegovoj bazi. Uobičajene nuspojave su grčevi muskulature, ubrzan puls te pojava paranoje. Uz to je dokazano da se kod osoba s predispozicijom mogu razviti psihoze ili ubrzati pojava shizofrenije. Navodno kod suicidnih osoba pretjerano uživanje marihuane može dovesti do pokušaja samoubojstva. U kanabisu ima izuzetno mnogo različitih alkaloida s različitim djelovanjima, od kojih neka mogu biti i korisna, barem prema izvještajima pojedinih znanstvenika. Dobar primjer je već spomenuti delta-9-THC ili dronabinol (sintetski THC).

Znanstvenih i "znanstvenih" radova izrazito je mnogo po časopisima različite kvalitete. Čini se da su najbolje dokazani pozitivni učinci kod Alzheimerove bolesti, a i prvi lijek marinol je prije svega namijenjen za takve bolesnike. Već prilično davno se pokazalo da u nekim slučajevima glaukoma dolazi do sniženja tlaka u oku. O povoljnom utjecaju na ishod bolesti ima svakakvih podataka, pa često i suprotstavljenih. Više bi se moglo reći da THC vjerojatno olakšava trpljenje neke bolesti - rekao nam je taj stručnjak, navodeći da je THC iz kanabisa prvenstveno psihoaktivna tvar, pa kojiput nije moguće razlučiti učinke poput npr. protiv boli ili antiemetsko (protiv povraćanja) djelovanje kod kemoterapije.

Plavišića smo pitali i što je s ostalim bolestima?

- Danas se tek obavljaju multicentrična ispitivanja s marinolom. Iako su se pojavili neki radovi o antikarcinogenom djelovanju, nema čvrstih dokaza da bi se moglo liječiti karcinome, ali olakšanje tegoba kod kemoterapije izrazito je dobar učinak. Najpouzdaniji su radovi o poboljšanju stanja (ne izlječenju) bolesnika s glaukomom, multiplom sklerozom i Alzheimerom. Ono ostalo izgleda nije jako sigurno, kao npr. olakšanje problema kod bolesnika s PTSP-om - navodi taj stručnjak.