Do kraja prošloga tjedna postupak predstečajne nagodbe nije otvoren niti nad jednom tvrtkom iz Zadarske županije, kazali su za Radio Zadar iz Financijske agencije.

Naime, od stupanja na snagu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi 1. listopada, do 4. siječnja zahtjev za predstečajnom nagodbom FINI je podnio 31 dužnik čije je sjedište tvrtke ili adresa prebivališta u Zadarskoj županiji. Također, do kraja prošlog tjedna sam postupak predstečajne nagodbe nije otvoren niti nad jednom tvrtkom iz Zadarske županije. Spomenuti 31 dužnik koji su podnijeli zahtjeve ukupno duguju 338 milijuna kuna, a u njima je zaposleno 211 radnika. Od toga je 19 dužnika bez zaposlenika te oni duguju 21 milijun kuna, dok 9 dužnika nije navelo iznos duga.


Inače, također prema podacime FINE, u Zadarskoj županiji broj blokiranih pravnih i fizičkih osoba krajem listopada bio je 2 933 koji su zapošljavali 2 300 radnika, a njihova ukupna dugovanja dosegnula su milijardu i 300 milijuna kuna. 90 posto duga otpada na one koji su u blokadi preko 360 dana, a polovica, odnosno 700 milijuna kuna na pravne i fizičke osobe bez zaposlenih. Iako među njima ima onih koji su svoje tvrtke odavno zatvorili sigurno je da nisu svi takvi što dokazuje i činjenica da je više od polovice predstečajnih nagodbi iz Zadarske županije stiglo upravo od dužnika bez zaposlenih. A nakon što su dužnici uputili predstečajne zahtjeve slijedi sad onaj teži dio, država zajedno s vjerovnicima mora pokušati osigurati nastavak njihovog poslovanja, jer kako je zaključio ministar financija Slavko Linić, potrebna nam je svaka gospodarska aktivnost.