Četiri godine zatvora, četiri godine zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije, te obvezno liječenje od alkoholizma, kazne su koje je u petak na Općinskom sudu u Sisku, Siščaninu Mariju Goriju izrekla sutkinja Mirela Sladić.

Gori je proglašen krivim i osuđen u ekspresnom suđenju, koje je počelo u petak u 9 sati, a završilo izricanjem presude u istog dana 12.30 sati, jer je 8. rujna u 2.10 sati na starom mostu u Sisku autom naletio na četiri pješaka koji su se kretali nogostupom . Od siline udara popularni sisački poštar Dejan Biljan (26) preminuo je dok je Krešimir Tuškanec, također iz Siska, zadobio lakše tjelesne ozljede, a ostala dvojica pješaka uspjela su izbjeći udar vozila koje je u oštrom zavoju na mostu zbog prevelike brzine i alkoholiziranosti vozača najprije završilo na nogostupu, udarilo u stup, te se nastavilo kretati nogostupom i pobralo četvoricu mladića koji su pješice išli preko mosta u centar Siska.

Policija je utvrdila da je osuđeni Mario Gori (36), poznati sisački ugostitelj, vozio je pijan, izmjereno mu je 2,44 promila, vozio je u vrijeme dok mu je istekla vozačka dozvola. Zanimljivo je da, iako je ovisnik o alkoholu, među mnoštvo prometnih prekršaja zbog parkiranja, nevezanja pojasa i slično, nema niti jedne policijske kazne zbog prebrze vožnje ili vožnje pod utjecajem alkohola. Ta činjenica, priznanje počinjenja djela, sućut i kajanje, kao i ranija nekažnjavanost, bili su ključne olakotne okolnosti.

Prije početka suđenja pred zgradom suda u Sisku okupilo se pedesetak prijatelja i rođaka poginulog Dejana Biljana. Očekivali su i tražili pošteno suđenje i primjerenu kaznu. Nakon izricanja presude nisu krili razočaranje i ogorčenost. Posebno su pogođeni bili Ljiljana i Gerad Biljan, roditelji poginulog Dejana, ističući da je ubojici njihova sina izrečena preblaga kazna, bez obzira što se pokajao, što priznaje počinjenje kaznenog djela i što je izrazio iskrenu sućut obitelji poginulog. - Nama nema života, a on će nakon tri, četiri godine na slobodu, kao da se ništa nije dogodilo, rekao nam je Gerard Biljan.


Nezadovoljan visinom presude je i općinski državni odvjetnik Igor Burić te je najavio žalbu.