Jesen i zima su vrijeme kad uživamo u citrusima. Mandarine, naranče, limuni, limete i grejp su namirnice kojima nije bez veze sezona kad je vani najhladnije. U jesen i zimu smo najskloniji prehladama i padu imuniteta, a okruženi smo voćem koje obiluje vitaminom C. Samo posegnite za pravim i uživajte u sočnim, kiselkastim zalogajima zdravlja. Kako odabrati i čuvati citruse, preporučuje nam latimes.com.
Kad kupujete citruse, birajte one koji djeluju teško s obzirom na svoju veličinu – oni će biti najsočniji. Birajte voćke s lijepom, čvrstom kožom. Izbjegavajte naborane ili one s točkastim mrljama, kao i one koji djeluju lagano za svoju veličinu. Generalno, zrelost ploda možete odrediti po debljini kože – što je koža tanja, plod je sočniji i zreliji.
Većina citrusa će se danima dobro držati na sobnoj temperaturi. U hladnjaku će također biti fini, a u ladici hladnjaka ih možete čuvati tjednima. Citrusi tanje kože poput mandarina i tangerina bi se od prvog dana trebali čuvati u hladnjaku.
Kako biste iz citrusa dobili više soka, ipak ih ostavite neko vrijeme na sobnoj temperaturi. Viša temperatura će koncentrirati više soka nego niža koju citrusi imaju odmah kad ih izvadite iz hladnjaka.