Na kongresnom trgu u Ljubljani od popodneva je počelo okupljanje prosvjednika nezadovoljnih trenutnim stanjem u državi. Prosvjed je organiziran putem Facebooka, a baš poput onog prije nekoliko dana u Mariboru, u tijekom današnjeg prosvjeda ozlijeđeno je nekoliko osoba, većinom policajaca.

Iako su prosvjedi u početku bili mirni, nekolicina mlađih prosvjednika uporno je pokušavala izazvati nerede, nakon čega se skupina policajaca pokušala probiti do njih, ne bi li ih primirili. Ubrzo je došlo do nereda, a prosvjednici su na policiju počeli bacati sve što im se našlo u rukama. Prema informacijama Dela, najmanje tri osobe su privedene. Nešto poslije 19 sati 500-njak prosvjednika gađalo je policiju petardama i kamenjem, na što je policija odgovorila suzavcem. Jedan je muškarac ozlijeđen nakon što je pao s ograde, a trojica policajaca ozlijeđeni su u sukobi sa skupinom prosvjednika koja je na Trgu republike bacala baklje. Nakon što su se prosvjednici razišli s Kongresnog trga, preselili su u Šubićevu ulicu gdje ih je policija dočekala s vodenim topovima. U akciji su i policijski helikopteri.

Prema informacijama slovenske televizije, na Kongresnom se trgu okupilo oko 10.000 ljudi. Prosvjeduje se diljem Slovenije: u Kopru, Ajdovščini, Novoj Gorici, Novom mestu, Trbovlju, Mariboru, Velenju...

Prosvjedovali i sveučilišni profesori i studenti

Oko 80.000 studenata i profesora na sveučilištima u Ljubljani, Mariboru i Primorskom prekinulo je danas predavanja da bi se na sat ili dva pridružili organiziranom prosvjedu "Prvi dan otpora slovenskih sveučilišta", a protiv smanjenja budžeta namijenjenog obrazovanju u narednoj godini.

"Predloženi budžet za 2013. je poražavajući za sveučilišta i, ukoliko bude usvojen, to znači da oni neće biti u stanju provoditi nastavu na prvom i drugom nivou bolonjskog programa?", prenijela je STA.

Janša: Dovoljna je šibica da se Slovenija zapali

Slovenski premijer Janez Janša upozorio je da Slovenija može ići prema "grčkom scenariju" ako se nastave ulični prosvjedi s elementima nasilja. Otvoreno je aludirao da je do prosvjeda najprije u Mariboru, a onda u Ljubljani i drugim gradovima došlo zbog drugog kruga predsjedničkih izbora u nedjelju.

U izjavi koju je sinoć objavio njegov kabinet prije demonstracije najavljene za danas popodne u Ljubljani na kojima grupe s Facebooka najavljuju da će tražiti Janšinu ostavku, slovenski premijer upozorava da je Slovenija zbog krize već natopljena benzinom koji lako može zapaliti svaka šibica.