U Razvojnoj agenciji Zadarske županije 03. prosinca 2012. održat će se praktična radionica za izradu suvenira od kamena. Ova radionica se odvija u sklopu projekta Kamen (IPA CBC CRO-BiH) čiji je cilj doprinos razvoju gospodarstva u prekograničnom području Dalmacije i Hercegovine kroz razvoj i promociju poduzetništva u sektoru eksploatacije i obrade kamena. Radionica je namijenjena djelatnicima tvrtki i obrta iz navedenog sektora ali i svima koji se bave obradom kamena ili izradom suvenira.

PROGRAM

13.00 Istraživanje tržišta kamenih suvenira - gđa. Lada Tomšić
-ekonomski aspekt i trendovi
-pronalazak ciljanog segmenta
-formuliranje marketinškog miksa
-odabir efikasne strategije marketinga

13.35 Izrada suvenira - gđa. Ida Stipčić Jakšić
-osnovne informacije o kamenu
-nalazišta kamena u Hercegovini i Dalmaciji
-obrada kamena
-prezentacija finalnih proizvoda (od ideje do realizacije)
-problemi, konkurencija, kopiranje proizvoda

14.30 Osvježenje

IDA STIPIŠIĆ JAKŠIĆ

Ida Stipčić Jakšić rođena je 1959. god. u Splitu. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti te dvije godine Akademije primijenjenih umjetnosti.

Već od 1973.god, sudjeluje sa svojim radovima na brojnim samostalnim i zajedničkim izložbama i projektima. Njene kreacije, uvijek dopunjene i modnim detaljima, mogle su se vidjeti na svim značajnijim revijama u Splitu, Zagrebu, Zadru, Puli, Opatiji, Dubrovniku, i New Yorku.

Budući da preko 30 godina živi i radi na Braču, najveći utjecaj na njezin rad ima okoliš sa kojim i u kojem živi - otok kamena i mediteranskog bilja. Tako je Idin najupečatljiviji izlazak pred publiku bio 1996. na Braču s autorskom revijom „Odića mojega krša". Taj hepening izazvao je veliku pozornost medija zbog svoje originalnosti i ekstravagancije modela - odjeće od brnistre, lavande, kadulje i kapra, kao i nastavak bračke inspiracije - odjeća od kamena i morskog žala.

Od 2001. godine započinje projekt industrijskog dizajna kamena - suveniri od kamena. I ovdje se vidi njen osobni pristup dizajnu: kamen nije poliran već brušen ili antikiran, nije tokaren a uz sve to nastoji u dizajnirane proizvode ubaciti i morsko žalo te tako spojiti bijeli brački kamen koji predstavlja središnji dio otoka a žalo njegovu obalu.

2005. godine dobiva nagradu od inovatorskog društva ¨Diatus¨: „Posebna nagrada za projekt suvenira".
2006. dobiva posebnu nagradu za projekt cvijeće od kamena.

2009. svoju karijeru je okrunila velikom retrospektivnom izložbom u Muzeju za umjetnost i obrt MUO u Zagrebu.

Zadnjih godina radi i nakit od poludragog kamenja i srebra, što se prije mjesec dana moglo vidjeti na izložbi pod nazivom „Pljačka" u Muzeju Grada Splita.

Ida Stipčić Jakšić živi i stvara u svom atelijeru u Donjem Humcu na Braču, a svoje radove izlaže u „GALERIJI JAKŠIĆ" u istom mjestu, te diljem Hrvatske.

LADA TOMŠIĆ

Lada Tomšić rođena je 1988. u Splitu, a već dugi niz godina živi na otoku Braču. Završila je Ekonomski fakultet u Splitu, smjer Marketing, te stekla naziv magistra ekonomije.

Život na Braču bio je velika inspiracija, tako da su svi njeni pisani radovi tijekom obrazovanja (maturalni, diplomski, magistarski) bili sa nekom bračkom temom.

Surađivala je u marketingu nekoliko kulturnih projekata, turistički je vodič, te se aktivno bavi sportom.