U nedjelju su otvorena biračka mjesta za prijevremene regionalne izbore u Kataloniji. Očekuje se pobjeda zagovaratelja neovisnosti, a pobjeda bi toj pokrajini donijela više novca u proračunu nego što ih trenutačno dobiva od španjolske vlade. Španjolska vlada u Madridu oštro se protivi odcjepljenju Katalonije.

Ankete za sada predviđaju da će na izborima za regionalni parlament u Barceloni pobijediti katalonski predsjednik i ekonomist Artur Mas (56). Čelnik je konzervativne stranke CiU (Konvergencija i unija). Na izbornom skupu najavio je kako 'idući predsjednik neće ovisiti o španjolskoj državi. Njegova stranka trebala bi osvojiti 62 od 135 mjesta u pokrajinskom parlamentu te u koaliciji s drugim strankama koje se zalažu za neovisnost stvoriti dvotrećinsku većinu.

Kao i susjedna pokrajina Baskija, Katalonija ima vlastiti jezik i njezini stanovnici se smatraju različitima od ostatka Španjolske. U ukupnom BDP-u zemlje sudjeluje petinom.

Madrid upozorava da katalonski put u neovisnost ne vodi nikamo i da bi slučaju Barcelona morala aplicirati za ulazak u EU, a ekonomisti tvrde da bi razlaz nanio golemu ekonomsku štetu, piše RT.