Poznati hrvatski odvjetnik Anto Nobilo tvrdi da oslobodeni haaški optuženici Ante Gotovina i Mladen Markač nemaju pravo na odštetu zbog nepravednog boravka u pritvoru .

"UN kao osnivač tog suda nije dužan isplaćivati odštete zbog nepravednog oduzimanja slobode. Također ni Hrvatska država nije, pravno gledajući, dužna isplatiti odštetu. No, Vlada može političkom odlukom nekako obeštetiti generale", kaže odvjetnik, koji se osvrnuo i na presudu.

"Zločina je bilo u Oluji, to nitko ne negira i to se ne smije zaboraviti, ubijali su se civili, ali važno je da je utvrđeno da za to nisu odgovorni Gotovina i Markač, oni su bili vojnici koji su oslobadali zemlju. Sada je na hrvatskoj državi da kazni one pojedince koji se u Oluji nisu ponašali časno, a obešteti obitelji ubijenih, progonjenih. To je potrebno radi našeg mira", kaže Nobilo, navodeći da je tužiteljstvo optužnicu pisalo kao da su Markač i Gotovina političari, a ne vojnici.

"To je uvidio i sudac Theodor Meron, ukazjući na propuste tužiteljstva. Ova optužnica kao da je pisana za Tuđmana, Šuška. U tome je bila najveća greška tužiteljstva" , kaže NobIlo, navodeći da bi pred sudom u Haagu bili sigurno i neki hrvatski političari, ali je njihova smrt preduhitrila Carlu del Ponte, a optužnice s dobili podređeni, poput oslobođenih generala.