Poznati zadarski agronom Marijan Tomac objavio je zanimljiv poljoprivredni priručnik koji se zove "Maslinarski rokovnik za svaki trliš". Napisao ga je u suradnji sa kćerkomi dipl. ing. agr. Ivanom Tomac Talajić zaposlenoj u Savjetodavnoj službi u Opuzenu, a sastoji se od planera maslinarskih radova za svaki mjesec ilustriranog raznim grafikonima i skicama.

Zanimljivo je da se na kraju svakog mjeseca nalazi - kulinarski recept s maslinama ili maslinovim uljem po izboru kuhara Renata Kraljeva, te prijedlog jednog od vina koja se s tim jelom sljubljuju.

Knjižica ima 256 stranica, a formata 20 s 14 centimetara "stane u svaki trliš" (radnu odjeću) što je i bila osnovna nakana autora.

- Znamo da maslinari nemaju vremena za odlazak u knjižnicu, pa smo odlučili prodavati rokovnik u - uljarama. Na zadarskom području prodaja je već krenula, a uskoro će se priručnik moći nabaviti u svim uljarama u Hrvatskoj. Recenzenti su prof. dr. sc. Željko Prgomet i prof. dr. sc. Ante Kolega, a predgovor je napisao Nedjeljko Jusup - kazao je Tomac.