Osvojili ste 450.000 dolara na španjolskoj lutriji El Gordo. Dio je to "nagradnog" maila koji u posljednje vrijeme dolazi na e-mail adrese u Hrvatskoj. Identičan je mail tijekom vikenda zatrpao i policajce na domeni mup.hr. No riječ je o očiglednoj prijevari, pa iz MUP-a upozoravaju ljude da ne nasjedaju.

Nakon što vas, i to baš na hrvatskom jeziku, obavijeste da ste osvojili 450.000 eura, od vas traže da im povratno pošaljete identitet, adresu, dob, zanimanje, telefonske brojeve te kopiju putovnice ili vozačke dozvole. Nakon što sretni "dobitnik" pošalje podatke, ponovno dobiva poruku. Sugeriraju mu da se javi europskoj komisiji za dobitke od igara na sreću kako bi dobio odobrenje za isplatu. Ponovno morate ostaviti sve podatke. Dok čekate "isplatu", ubrzo dobivate mail u kojem vas traže naknadu za isplatu. I tu sve počinje. Ali i završava jer vam se nakon toga više nitko neće javiti.

- Za sada nemamo podataka koliku naknadu traže niti je li itko u Hrvatskoj nasjeo na prevaru - kažu u MUP-u. Upozoravaju da dnevno dođe i na tisuće mailova u svijetu, pa mogu samo pretpostaviti kolika je dobit prevaranata. - Teško im je stati na kraj jer barataju lažnim podacima, a imena ljudi i kuća koje "organiziraju lutriju", brzo se mijenjaju. Najbolja zaštita je ne nasjedati na takve "ponude" - upozoravaju u MUP-u.