ZADAR - Mani Gotovac, poznata teatrologinja i autorica auto-biografskog romana Fališ mi, koje je u izdanju Profila izašao u dva dijela i četiri godišnja doba, nakon tri desetljeća posjetila je Zadar. 


Zato ne čudi da joj je domaćin u Gradskoj knjižnici Ante Mihić priredio skeč dobrodošlicu s njenim omiljenim likovima tipa Mucalo, Nada Matošević... a na Mihićevo pitanje njene percepcije kulturnog Zadra, Mani je znala samo za Morske orgulje i Kalmetu. Za utjehu svojim zadarskim ćitateljima rekla je kako netko ako radi za razvoj grada bolje je nego da pljačka samo za sebe. 


Doživljaj njenog rodnog Splita zato je bio dramatičan, a mani ga je izabrala iza jedne teške životne nevolje, kada je imala ponuda da potpiše ugovor za vođenje jednog teatra u Barceloni. To vrijeme kada je bila proganjana intendantica HNK-a, s kojim je nastupala na 26 međunarodnih festivala, Mani Gotovac opisuje u svojoj drugoj knjizi. Zadarskoj publici je rekla kako posljednje dvije godine nije imala više snage izdržati taj pritisak kojeg su imali ona i teatar pa je i pila, a kako Splićani kažu i tulumarila u Titovoj vili, u kojoj je, istaknula je Mani, stanovala u strahu.
Na Radio Zagrebu bila je suspendirana na plaću čistaće, a pala je kao hrvatska nacionalistkinja na kazališnoj kritici Krležinog K. Kolomba. Čak ni Krleža joj nije mogao pomoći da se vrati svom poslu, jer je tadašnji direktor Jugoslavenske radio-televizije, rekao da se može „vratiti samo preko njega mrtvog". Nakon osam godina dobila je prvi radni zadatak - kritike predstave iz Splita, na dan kada je objavljeno da je moćni cenzor umro.

U svoje dvije knjige poentirala je ljubav prema Gorkom i svojoj kčerki koju je izgubila u šestoj godini. - Ne znam kako sam to preživjela, ali preživjela sam uz pomoć teatra. Iako je uloga teatra da pokaže put istine u njenom slučaju on je bio obmana od boli u životnoj zbilji.