Pacijenti s teškim upalama pluća, teškim oblicima gripe, ali i bolesnici sa zahtjevnim kardiokirurškim operacijama, koji su do sada morali iz Splita ići na daljnje liječenje u zagrebačke bolnice, ako im je bila potrebna pomoć ECMO aparata (umjetna pluća), uskoro to više neće morati.

Naime, Ministarstvo zdravlja nabavit će za potrebe Kliničkog bolničkog centra Split četiri uređaja, takozvana "umjetna pluća", od čega će dva biti portabilna (pokretna) i dva fiksna.

- Ta četiri aparata, koji su nam prijeko potrebni, bit će dostatna za bolničke potrebe u ovom trenutku. Vrijednost tih sofisticiranih aparata je nekoliko milijuna kuna - kazao nam je dr. Darko Duplančić, ravnatelj KBC-a Split.

Ujedno splitska bolnica će dobiti i najsuvremeniji ultrazvučni uređaj za snimanje srca, koji liječnici do sada također nisu imali.

Nezamjenjiva dijagnostika
- Moram istaknuti kako ćemo uskoro kompletirati i endoskopski ultrazvuk (UZV) koji je nezamjenjiv u dijagnostici bolesti probavnog trakta. Prvi dio uređaja već je smješten na gastroenterološkom odjelu, a uskoro ćemo dobiti i drugi dio toga vrijednog dijagnostičkog aparata - istaknuo je ravnatelj dr. Duplančić.

U bolničkim krugovima planiraju i nabavu opreme za dodatne operacijske dvorane, koje se tek trebaju izgraditi.

- Planiramo povećanje broja operacijskih dvorana, a one će se najvjerojatnije smjestiti na staroj Ginekologiji. Radit će se o većem broju operacijskih dvorana, no koliko je to točno, još sa sigurnošću ne mogu reći budući da treba osluhnuti glas struke, a prvenstveno mislim na Kliniku za kirurgiju, i vidjeti koliko je njima potrebno dvorana - kazao nam je dr. Duplančić.

Stiskavac
Po svemu sudeći, stari problem bit će u dogledno vrijeme riješen. Splitski kirurzi se tiskaju u tri operacijske dvorane, kardiokirurzi u jednoj, kao i neurokirurzi, traumatolozi također imaju jednu, i u takvom okruženju nije lako raditi. Kolika je potreba za operacijskim dvoranama, najbolje govori podatak da se vrlo često, gotovo svakodnevno, koriste za rad i dvije operacijske dvorane pri Hitnom kirurškom prijamu, koje bi trebale služiti za hitne operacije, no one nerijetko služe i za hladni pogon.

Ako se ostvare planovi dr. Darka Duplančića i ravnateljstva bolnice, splitski kirurzi bi mogli dobiti mnogo bolje uvjete za rad.

Na nedostatak prostora ti su se specijalisti znali često žaliti, pa bi obećano širenje kirurških kapaciteta trebalo pridonijeti i boljoj atmosferi u bolničkim kuloarima.