Turistički pokazatelji nastavili su rasti i u posezoni jer u rujnu je ostvareno 8,15 milijuna noćenja, što je 800 tisuća ili 11 posto dolazaka više nego lani, priopćeno je iz Ministarstva turizma. No, vijest koja je za Zadarsku županiju ključna, a tek dijelom očekivana, je da je prvi put probijena još jedna "granica", odnosno da je dosegnuto devet milijuna noćenja!

Najbrojniji su, kao i prvih devet mjeseci, bili turisti iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovenije i Poljske, a znatni udio u ukupnom turističkom prometu zabilježili su i gosti iz Velike Britanije, kojih su ostvarili čak 16 posto više noćenja nego lani. I u dolascima mjesec rujan bilježi rast - ostvareno je 1,43 milijuna dolazaka, što je pola milijuna ili 11 posto više nego 2011. godine.

U prvih devet mjeseci ove godine u Hrvatskoj je ostvareno 66,65 milijuna noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje 2011. godine porast od čak 4 milijuna ili 6 posto. Istovremeno, dolasci su u prvih devet mjeseci iznosili 10,98 milijuna, odnosno pola milijuna ili 5 posto više nego lani, pokazuju prvi podaci sustava turističkih zajednica na Jadranu i u Gradu Zagrebu.

Najbrojniji su u tom periodu bili turisti iz Njemačke, koji su ostvarili 14,28 milijuna noćenja ili gotovo petinu ukupnog turističkog prometa, a s obzirom na udio u ukupnom broju noćenja, slijede turisti iz Slovenije - 7,25 milijuna noćenja, Austrije - 5,4 milijuna noćenja, Češke - 4,8 milijuna noćenja, Italije - 4,6 milijuna noćenja, Poljske - 3,6 milijuna noćenja, Nizozemske - 2,6 milijuna noćenja, Slovačke - 2,4 milijuna noćenja, Mađarske - 1,8 milijuna noćenja i Rusije - 1,7 milijuna noćenja.

Sve jadranske županije i Grad Zagreb ostvarili su od siječnja do rujna rast turističkog prometa. Svako treće ili ukupno 21,4 milijuna noćenja ostvareno je u Istri, iza koje slijedi Kvarner sa 11,8 milijuna noćenja, Splitsko-dalmatinska županija sa 11,4 milijuna noćenja, Zadarska županija sa 9 milijuna noćenja, Dubrovačko-neretvanska županija sa 5,4 milijuna noćenja, Šibensko-kninska županija sa 4,8 milijuna noćenja, Ličko-senjska županija sa 1,7 milijuna noćenja i grad Zagreb sa 956 tisuća noćenja.


Dunatov: Cilj nam je 10 milijuna!

- Mi smo u projekciji za ovu godinu predviđali takvu mogućnost, i mogu samo kazati da smo sretni da je ostvarena. Istina, nedostaje nam nekoliko tisuća noćenja, ali već s prvim danima listopada to je dosegnuto. Očekujemo nastavak s dobrim listopadom. Najzadovoljniji smo u svemu tome s time da smo sezonu bitno produljili i da dio naših sredina turistički živi i sada u listopadu kao i u travnju i svibnju, čemu je posebno doprinijelo održavanje zračnih veza od konca ožujka do kraja listopada. Naša je sljedeća "granica" deset milijuna noćenja, a za dosegnuti je trebat će nam uz maksimalan trud na produljenju sezone i punjenju postojećih, i novi osnovni smještajni kapaciteti. Želio bih tim povodom čestitati i zahvaliti svim turističkim djelatnicima, kazao nam je u povodu ovog Ivo Dunatov, direktor TZ Zadarske županije.