Britanski kirurzi morali su izvaditi želudac tinejdžerici i tako joj spasiti život jer je na izlasku s prijateljima popila koktel s tekućim dušikom.
Gaby Scanlon, 18-godišnja djevojka u četvrtak je ostala bez daha i osjetila bol u želucu pa je hitno prevezena u bolnicu u Lancasteru na sjeveru Engleske i liječnici su ustanovili perforaciju želuca.
Ona je sad u teškom, ali stabilnom stanju, kaže se u policijskome priopćenju. Liječnici kažu da bi sve za nju završilo kobno da je nisu hitno operirali.
Kad je izložen zraku, tekući dušik stvara gustu maglu pa se barmeni i kuhari njime služe da stvore dramatičan dojam ili da brzo zamrznu jela poput sladoleda.
Profesor fizike hrane na sveučilštu u Leedsu Malcolm Povey kaže da se dušik ne smije konzumirati dok je u tekućem stanju jer se onda u tijelu pretvori u plin i želudac od njega otekne i prsne. Tekući dušik brzo će prijeći u plinovito stanje i napuhati želudac poput balona. Sama pomisao da ljudi to stavljaju u piće nevjerojatna je, kaže Povey.