Umjetno sunčanje uz pomoć uređaja poput solarija može povećati rizik i za druge vrste raka kože osim melanoma, posebno kod osoba koje su ih počele koristiti prije 25. godine života, pokazalo je novo istraživanje.

Iako su uređaji za umjetno sunčanje već povezani s najsmrtonosnijom vrstom raka kože melanomom znanstvenici kažu da oni izazivaju i druge vrste raka kože - bazocelularni i planocelularni rak kože.

Znanstvenici predvođeni Eleni Linos s kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu procjenjuju da je umjetno sunčanje odgovorno za više od 170.000 slučajeva nemelanomskih karcinoma kože samo u SAD-u.

Linos i njezin tim analizirali su rezultate 12 istraživanja kojima je bilo obuhvaćeno oko 7.500 slučajeva bazocelularnih karcinoma kože i oko 1.700 planocelularnih karcinoma kože.

Umjetno sunčanje povezano je sa 67% većim rizikom razvoja planocelularnog i 29% većim rizikom razvoja bazocelularnog raka u odnosu na osobe koje nikad nisu koristile solarije.

Znanstvenici procjenjuju da je umjetno sunčanje odgovorno za 3,7% svih slučajeva bazocelularnih i 8,2% svih planocelularnih karcinoma kože. Utvrdili su i da je izlaganje umjetnom sunčanju prije 25. godine života povezano s povećanim rizikom pojave bazocelularnog raka ali ne i planocelularnog raka kože.