Nakon ljetne stanke, u Solarnom edukacijskom centru započeo je treći krug programa osposobljavanja odraslih za zvanje monter solarnih fotonaponskih sustava za novih 16 polaznika iz Zadarske županije. Istovremeno je u Strukovnoj školi 'Vice Vlatkovića' započeo program osposobljavanja odraslih za zvanje monter solarnih toplinskih sustava, također za 16 polaznika. Strukovna škola Vice Vlatkovića, Razvojna agencija Zadarske županije - ZADRA i UNDP (Program Ujedinjenih naroda za razvoj) time će zaključiti prvu fazu projekta kojeg je UNDP u protekle dvije godine provodio u partnerstvu sa Zadarskom županijom.

U sklopu tog projekta osnovan je i opremljen Solarni edukacijski centar, obrazovano je ukupno 69 montera i osmišljeni su novi izborni predmeti za obrazovanje srednjoškolskih učenika te je pruženo preko 150 besplatnih savjeta građanima. Nakon završetka prve faze projekta njegovu daljnju provedbu preuzima Razvojna agencija Zadarske županije - ZADRA sa svojim stručnim kadrom.

Sanja Peričić, direktorica županijske Razvojne agencije, potvrdila je da Razvojna agencija Zadarske županije nastavlja s aktivnostima Solarnog edukacijskog centra Zadarske županije i priprema cijeli niz aktivnosti i edukacija namijenjenih građanstvu i gospodarstvu koje će realizirati kroz jesen i zimu ove godine. „Cilj nam je objediniti što više aktivnosti vezanih uz korištenje alternativnih izvora energije, kao i racionalnije korištenje energije, što je u skladu sa smjernicama europske politike 20-20-20." - rekla je direktorica Peričić.

Programi stručnog osposobljavanja sastoje se od 130 sati nastave, od čega 65 sati stručno-teorijske i 65 sati praktične nastave, a odobrilo ih je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Sudionici ovog programa osposobljavanja na kraju izobrazbe i praktičnog dijela nastave pristupit će završnom ispitu, a uspješnim kandidatima novostečeno zvanje bit će upisano u radnu knjižicu.

Osim obrazovne funkcije, u Solarnom edukacijskom centru i dalje će se nastaviti besplatno informiranje i savjetovanje građana o prednostima solarnih sustava, njihovim cijenama i različitim tehnologijama dostupnima na našem tržištu, kao i postojećim poticajima za njihovu instalaciju. Također, nastavljaju se i redovite aktivnosti Info-centra energetske efikasnosti (EE info-centar) koji građanima pruža besplatne savjete o mogućnostima primjene mjera energetske efikasnosti te korištenja obnovljivih izvora energije u svrhu racionalnije potrošnje energije i ostvarivanja ušteda na izdvajanjima za energiju korištenu u njihovim domovima. Ove aktivnosti sukladne su aktivnostima koje se u Zadarskoj županiji, kao i u cijeloj Hrvatskoj, provode u sklopu projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj (SGE) kojeg UNDP provodi u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvom gospodarstva te uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.