Njemačke studentice medicine Iris Bayer i Veronika Reiterer iz Münchena provele su mjesec dana na ljetnoj praksi u Općoj bolnici Zadar. Imale su, kažu, nekoliko mogućnosti za praksu u Kliničkom bolničkom centru u Splitu i na Sveučilišnoj bolnici u Zagrebu, no odabrale su baš Zadar.

-To su studenti koji za vrijeme ljetne stanke imaju razmjenu. Zadarsku bolnicu prepoznali su, očito kao ustanovu, u kojoj će oni moći obaviti praksu i dobiti dovoljno znanja i vještina da imaju jedan pomak prema naprijed, kaže ravnatelj doc. dr.sc. Dario Nakić, dr.med. Prošle godine zadarska bolnica ugostila je studente iz Poljske.

Studentice četvrte godine Medicinskog fakulteta u Münchenu u zadarsku su bolnicu stigle na preporuku svog studijskog kolege. Odluka o dolasku u Zadar bila je, kažu, stvar osjećaja. Izravni kontakt s ravnateljem zadarske bolnice doc. dr.sc. Darijem Nakićem, koji im je ulijevao povjerenje, pa i činjenica da je Zadar lijepi grad, pomogle su im u odluci.

- Svi su nas lijepo primili i bili su spremni sve obavljati na engleskom jeziku. Nije nam žao što smo izabrale Zadar. Dakle, to je bila dobra odluka, kaže Iris Bayer.

Praksa u Zadru trajala je četiri tjedna i ispunila je očekivanja budućih liječnica Iris i Veronike, koje su Hrvatsku do sada posjetile samo turistički.

Na Odjelu neurologije Veronika i Iris prošle su tijekom tjedan dana cjelokupni rad odjela, a vizite su vođene na engleskom i njemačkom jeziku. Iako im je mentorica bila rukovoditeljica Odjela dr.sc. Anamarija Mrđen, dr.med., svoja iskustva budućim njemačkim liječnicama uspješno je prenosila i dr. Klaudia Duka-Glavor, specijalist neurolog.

- Dakle kod njih ima puno stažista i oni ne uopće mogu doći u tako bliski kontakt s pacijentima, niti sa šefom odjela ili sa specijalistima, tako da im je ovdje bilo stvarno iskustvo i škola „jedan na jedan", pojašnjava neurologinja dr. Duka, te kaže kako je i za nju iskustvo rada s njemačkim studenticama korisno zbog toga što je mogla voditi vizite na njemačkom jeziku.
Također smatra da je dolazak stranih studenata u ustanovu u kojoj radi svojevrsno priznanje zadarskoj bolnici, jer sve što se radi u Münchenu, radi se i u Zadru, ističe neurologinja dr. Duka-Glavor.