Ovrhovoditelj će ubuduće morati biti nazočan kod ovrhe pokretnina dužnika, propisuje se izmjenama Ovršnog zakona. Vjeruje se da će se tako postići kompromisno rješenje između vjerovnika i dužnika ili eventualni otpis kamata.

"Možda kada bi vidio socijalnu sliku, vidio bi da je postupak besmislen", pojašnjavaju u Ministarstvu pravosuđa, jer je dosad u sklopu ovrha pokretnina dolazilo čak i do zaplijene aparata poput starih frižidera, što je traumatično.

Zadužnice između dva subjekta morat će se ovjeriti kod javnog bilježnika, nakon čega ona ide u jedinstveni registar zadužnica, također je novina. Fina će provjeravati je li ona doista izdana i postoje li dokazi da je valjana, a na ovaj se način planira obeshrabriti falsifikatore.

Stare će zadužnice također morati ući u registar, u onom trenutku kada vjerovnik odluči naplatiti svoj dug.

Ovrha poslodavca

Zakon bi trebao omogućiti i direktnu ovrhu poslodavca koji ne isplaćuje plaće. Umjesto dosadašnjeg izdavanja obračuna plaće, temeljem kojega se pokretao ovršni postupak, poslodavci će ubuduće morati davati potvrdu da radniku plaća nije isplaćena. S tim će papirom radnik moći ići u Finu, a plaća će se skinuti s računa poslodavca. Ukoliko poslodavac odbije dati potvrdu, bit će u privrednom prekršaju.

Člankom 209., naime, propisuje se postupak izravne naplate novčane tražbine na temelju ovršne odluke i nagodbe domaćeg suda, upravnog tijela i obračuna poslodavca putem Financijske agencije.

Ovrhe će se odnositi i na potvrde o ovršnosti, potvrde poslodavca o neisplati dospjelog iznosa plaće, naknade plaće ili otpremnine.

Time se, navodi se u prijedlogu, "ostvaruje posljedično rasterećenje sudova u brojčano najzastupljenijim predmetima ovrhe na novčanim tražbinama".